冇左古天樂/劉青雲/張家輝依一代演員,香港電影仲點走落去?

124 回覆
8 Like 26 Dislike
電視入咗屋有一定知名度
同埋佢兩個有一段好長時間喺電影界係做男配先
做男配
票房就唔關佢哋事
仲有古天樂拍陰陽路拍到黃百鳴多謝晒樂哥
你覺得唔收得啫
製片唔係咁睇
両位都系電視台浸過(以劇養技)

古 起點系mv模特兒(可以靠 身高 + chok樣)
張 起點(由nobody開始)比 古 低

新一代冇乜underdog經歷
只可以演賀歲喜劇(好難演到劇情片)
唔會係一套兩套就有效果
早期檸檬已經拍好多細戲係吸引到人既先
中華英雄, 特警新人類, 老夫子2001, 異靈靈異2002, 新紮師兄, 新警察故事, 龍虎門
好多都係套戲本身吸引過佢本人, 特別題材既戲吸引觀眾, 然後將主角餵入觀眾口, 唔係就係有其他演員帶佢
中華英雄有伊健帶, 新警察故事有成龍, 其他唔係特別題材就係有漫畫底改編
不過檸檬本身出黎第一套戲係古惑仔後生版浩南, 果套都拎金像獎最佳新演員
觀眾係好需要睇熟個演員先, 至少要有一定既電影數量睇慣睇熟先會鍾意, 香港個問題就係少戲
而且一開始做啲輕鬆啲開心啲既戲同角色都易入口啲, 一黎就拍認真題材又係難入口, 依家香港又係少果啲奇幻/漫畫改編既易入口題材
邊關翡翠台事
成個影視圈邊到翡翠台呢啲細粒話事
Disney+ 10月上架《我和殭屍有個約會》全三季
https://lih.kg/yfzmhpX
#463 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
梁朝偉,梁家輝,周潤發,劉德華,黃秋生,劉青雲,張家輝,古天樂
阿sa 林嘉欣 鄧麗欣 周秀娜 老撚到...可以做老母角色啦
假人牆
丁子朗係咩料,一副茄哩啡樣
同搶大旗仲差好遠
你都講得出佢茄喱啡樣
即係證明你認得佢啦

如果有人可以唔搵資料情況下
講得出tvb第三個U30男藝員中文全名
果個人應該成日煲tvb
閤家辣、阿媽有左第二個、媽媽的神奇小子、緣路山旮旯都咁收得
唔怕啦
基本上已經睇到有其他演員或者因素有號召力
我特登去google
原來係呢個2打6
TVB梁朝偉
梁家輝
TVB周潤發
TVB劉德華
TVB黃秋生
TVB劉青雲
TVB張家輝
TVB古天樂
明明香港近年新人擔綱嘅新戲有票房有獎
仲要唔係偶然一兩套
但仲停留係得上一代嘅演員先有人睇嘅幻想入面
自己唔睇就當係
脫離現實到
我個人認為你講嘅頭兩套某程度係偶像戲
好似台灣啲偶像劇咁 劇本 演技 唔需要特別好 有個當紅明星就有支持者睇
唔好屌柒我 純粹個人睇法 我睇法都可能係錯
捧新人建議認認真真拍返一百幾十套低成本恐怖片
代妝有幾閪就幾閪,高汁就賣埠,低汁就當cult片一齊入場屌
唔炒返熱個氣氛好難再有「培養下一代」既可能
而家慘在一個月得個2,3套可以揀,入到戲院都冇咩戲睇
梅艷芳點樣唔係由王丹妮擔大旗
媽媽的神奇小子點樣唔係由梁仲恆、馮皓揚擔大旗
幻愛點樣唔係由劉俊謙擔大旗
飯氣攻心陳湛文都好main

佢地一套又一套擔旗又成功
你都要話人地擔唔到旗
佢意思可能係呢D都唔係大片模式?怒火個堆先算大掛

突然間覺得游學修應該以前比人屌過

入返主題
電影搵真銀地方
有條件試新嘢但無條件蝕錢
電視就無乜條件試新嘢但都需要間唔中需要試
不過電視承擔收視低迷嘅能力強過電影多多聲
其實tvb可以諗下
係yt整條channel 廿四小時直播比啲U30出多啲鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞