墨西哥黑幫血洗小鎮18死 鎮長、警員也遇害

199 回覆
112 Like 6 Dislike
如其洗咁多錢同人去掃根本掃唔完嘅毒品產業鏈(有需求就必然有供應)倒不如將呢條產業鏈控制係自己嘅可控範圍內,sicario入面最深刻嘅一段對話
鳩射
拎鉛筆啦
我嘅睇法係

毒品係最終極嘅奶頭樂
毒品 槍械 幫派三者相輔相成
係最有效控制下層同維護上層利益嘅方法

就好似cyberpunk2077嘅nightcity咁
美國應該係世界上最接近nightcity嘅地方
如果有三萬一定唔會咁

可以派三萬去墨西哥支援止暴制亂
香港果班仲係0殺
night city根本就係美國先有, 你搵唔到第二度係咁

但搞笑係, D美國人仲認為個問題係capitalists造成, 成個問題根本就係政客問題
點45口徑的手槍都係民用, 你係咪想同我講打中心口唔死?

https://www.youtube.com/watch?v=73Eg6lEGDIc

咁你都"大把唔死"?
我覺得可以話係共業啦

而家啲政黨都要服侍返啲big tech
其實就真係同nightcity差唔多了
墨西哥黑幫的火力已經接近部分國家軍隊

而果邊同香港有點似
中共為收買就令香港公務員人工加到不合理水平
而果邊政府內部大把人出兩份糧,一份係黑道比
身手靈活敏捷, 就能夠避開致命傷害
一定係企業服務政黨的

首先cyberpunk 2077同其他野一樣, 有一個底線就係唔碰共和民主黨, 2077年一定有政黨而大城市幾肯定就係民主黨, 但遊戲中講到個個好似獨立候選人咁

第二係night city最勁一定係max tac部隊, 邊個遇上佢地都係一個死字

咁問題係邊個控制max tac? 肯定唔會係Arasaka, 因為如果佢地係, 男主角V已經死左, 第二係佢死對頭MiliTech都摺埋

同樣道理, 都唔會係MiliTech, 如果係, Arasaka一早踢左出Night City

NC係政治中立即係唔受美國政府管, 咁唯一可能性係市長或者背後勢力

但邊個都好, 企業都係當地政治的幫兇而唔係主兇, 因為如果一個企業咁強大, 佢已經控制左政治, 因為控制左政治就係控制左Max Tac
nightcity就係喺加洲
其實香港都有啲潛質
咁當然冇nightycity咁癲啦
Cyberpunk嘅世界入面企業已經完全惡過國家 我指美國係最接近呢個趨勢姐

同埋要講下美國嘅民主法治
如果美國民主法治係實際有用嘅話
咁政治家嘅權力就無可避免咁落咗去平民同企業身上 而美國係世界上最信奉自由經濟嘅地方之一 所以都可以推論美國嘅資本的確擁有其他國家難以比擬嘅權力
一定係企業服務政黨的

首先cyberpunk 2077同其他野一樣, 有一個底線就係唔碰共和民主黨, 2077年一定有政黨而大城市幾肯定就係民主黨, 但遊戲中講到個個好似獨立候選人咁

第二係night city最勁一定係max tac部隊, 邊個遇上佢地都係一個死字

咁問題係邊個控制max tac? 肯定唔會係Arasaka, 因為如果佢地係, 男主角V已經死左, 第二係佢死對頭MiliTech都摺埋

同樣道理, 都唔會係MiliTech, 如果係, Arasaka一早踢左出Night City

NC係政治中立即係唔受美國政府管, 咁唯一可能性係市長或者背後勢力

但邊個都好, 企業都係當地政治的幫兇而唔係主兇, 因為如果一個企業咁強大, 佢已經控制左政治, 因為控制左政治就係控制左Max Tac
咁當然冇nightycity咁癲啦
Cyberpunk嘅世界入面企業已經完全惡過國家 我指美國係最接近呢個趨勢姐

同埋要講下美國嘅民主法治
如果美國民主法治係實際有用嘅話
咁政治家嘅權力就無可避免咁落咗去平民同企業身上 而美國係世界上最信奉自由經濟嘅地方之一 所以都可以推論美國嘅資本的確擁有其他國家嘅企業難以比擬嘅權力
拿拿林掟個核彈過去
唔會有企業惡過政府的, 因為如果有, 企業個阿頭都變左政治人物

點解? 因為政府永遠係錢同權最集中的地方, 從古到今商人都係想痴埋政治度, 因為政治有樣野叫"壟斷", 有佢你就有壟斷, 所以商人有機會都想搞政治

現實係無可能出現cyberpunk的情況, 因為當你個企業權力大得滯, 一係你取代左政府而變成左政府(即背後政黨的金主), 一係你比政府搞返轉頭而玩完(極有可能發生左2024年以後的美國big tech), 現實中係無可能咁的, 所以佢只係一個fantasy

比一個最大的提示你, 證明佢係假, 佢就係night city裡面巨量的廣告

本身佢意思係指商業化, 樣樣都靠錢買得到, 係用黎否定資本主義

但掉返轉去諗, 點解佢會有咁多廣告? 廣告放出黎一定係為左吸金, 但如果市民無金, 就無可能有得吸, 亦即係唔會有廣告, 例如北韓就唔會有咁多廣告

廣告其實暗示左, 市民其實有巨大的購買力, 係證明左其實佢地加埋起黎好有錢
都唔一定,墨西哥佬有自己嘅正規軍同特戰隊分分鐘仲裝備精良過老共
其實唔難
其實唔落地生根可能係驚本地黑幫,本地黑幫又有政府照
黑幫已經等同地下政府

不過班黑幫醒目,留住個政府殼喺度做啲冇油水既公共服務。如果奪權推翻政府只會俾美軍打柒
墨西哥黑幫堆武器同邊個買
無錯,都唔係殺有錢老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞