墨西哥黑幫血洗小鎮18死 鎮長、警員也遇害

199 回覆
112 Like 6 Dislike
槍權撚見槍戰就話揸刀都殺到人,算唔算不當比喻?
槍權撚:刀嘅殺傷力不下於槍械

都係槍權撚:槍權可以抵抗暴政

(咁點解你唔攞刀抗暴政)

槍撚:唔好問 我唔會答
其實你係講得好啱, 只係其他人唔知道

毒犯係絕對有槍的, 依家全民有槍只係幫平民武裝

仲有唔駛介意甚麼毒犯有軍用火力, 你無

1. 軍用火力即係大支野, 其實好唔方便, 帶住佢即係話比人聽我係毒犯, 所以佢地身上無, 只要需要時先攞出黎
2. 人類中槍就會死, 唔會因為你支槍唔係軍用就唔駛死, 好似AR-15其實係民用(全世界無軍隊用), 但中左槍你一樣死
3. 只有人人都有槍, 毒犯亦即係地方軍閥(佢地本質就係咁), 先唔能夠安全佔領同用恐懼控制一座城市(佢派人入去後, 可以點? 行出街就比人冷槍殺死)
4. 但其實再啱, 都唔會有機會執行, 因為社會政策發展, 係城市主導的, 而城市例如墨西哥市, 係一定有重兵同警察把守, 佢地唔會比人人有槍, 拉低
佢地自己相對安全, 而令無法無天的鄉下, 又升返去相對安全
5. 我成日講, 香港唔係經過2015到2019年, 係一個極左傾同自由化的城市, 但唔意外, 試下全世界有邊個一線商業城市唔係?

最後, 唔好認為你自己諗錯, 你諗得好啱, 但你超越左呢個時代, 又或者太復古, 所以無人知你啱 諗一件事可以明白, 德州就係墨西哥隔離, 點解墨西哥黑幫成日經呢個美國州份運毒中轉, 但永遠唔會見佢地在當地落地生根

就係因為佢地係全國有槍比例人數最多地方之一, 毒犯滲透唔到, 唔係無原因架
新疆個套應該KO 到班黑幫
所謂鬥長命、等天收、報應,
真係全部都係笑話嚟。

唔係話要放棄善良,
但真係唔好再幻想善良可以幫你自動擊敗邪惡,
呢個世界唔係咁樣運作
Narcos
其實佢地型好多, 真實毒犯邊有咁型呀

而且用返真實歷史, 有一個巨大毒頭反而和平好多, 如果好似breaking bad咁, 個大毒頭死左, 可能跟住落黎係幾十年血戰 (現實墨西哥就係咁)

墨西哥問題其實就係美國問題, 無美國人用高價美金買毒品, 就唔會有強勢的毒犯
南美啲毒梟每日幾百頓毒品運去美國,點解美軍唔當班毒梟係恐怖份子咁皇天擊殺呢
我都覺得係唔想理
嗰啲咩黑幫武器勁過政府都多鳩餘
黑幫又唔係坦克戰機
最多叫有甲同好多槍
同正規軍根本無得比
Nextflix 咪有套tequila Exact7ly咁
最大嘅黑社會咪做下界政府
其實真相係正規軍會去保護啲毒品產業

Agger ching
支那冇槍就易啫
墨西哥黑幫癲到有埋軍隊點搞
但港燦會話香港係最危險既地方
因為黑幫大過正苦
第二點錯曬 中邊度先
刀劍可以斬開晒啲子彈
但拳頭點搞
咁關唔關腹肌事

痴撚線國家
仲有兩種經濟來源:牛油果同香料
前者需要好特殊嘅土壤同氣候先種到,所以見親產地唔係尾國就係墨西哥,某国乜生果都老翻種到 就係未種植到牛油果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞