三星展示「捲軸屏電腦」原型機 可由原本的 13 吋拉至 17 吋

124 回覆
128 Like 10 Dislike
如果係apple做 d人就話:嘩!好勁呀 mon都捲得,一定要入手。

都CLS 班果粉完全忘記曬 Steve Jobs 既理念
LG已經唔洗講咩商業量產,而係部部都蝕,呢樣野應該無對手
3塊
世紀偉大發明
咁都要睇下本身個layout 係點
但係正常你個button 係固定size
啲button 都係照就啫
好似平時啲browser 咁

當然喇,gaming ui 就另計
以前ive 仔追求輕薄丫嘛
咁咪乜都cut 囉
不過我覺得cut CD-rom 真係cut 得好
一年都用唔到幾次,仲keep 嚟做乜

不過果時Apple 真係追求輕薄追到走火入魔
Pro line 都想做到Air 咁

不過又真係有好多唔係做pro workflow 嘅生活態度撚買macbook pro 嘅

所以打和喇。。。
佢cut啲野全部係為錢
唔使講game, 實際d講銀行app
銀行要顧形象,唔可以容忍佢太醜,你冇可能擺固定制固定size由得佢兩邊留白,拉大到咁上下你一定要rescale, 或者執過啲排位。 是但一個做法都會令到user experience 同喺其他裝置度唔一致,d插圖又唔可以拉闊,咁多二出黎嘅空間點佈置好?
有冇人會為你一部機做咁多野? 肯定冇,到時個彈出彈入螢幕就好似廢左一半武功,就好似macbook 個死人touch bar咁
有咁大個mon 最多咪用返web 版銀行

同埋啲android tablet app 十個有九個咪又係就咁扯大個scale 畀你用

講到底 都係睇個os 有冇特登因應新form factor 去畀啲特制API 你去用

冇API 就做乜都辛苦㗎喇

同埋touch bar 同 scaleable mon 又係兩回事
scaleable mon 係有extra screen space
touch bar 係放extra feature 落條bar 度喎
捲mon都搞咁多年
到底我有生之年見唔見到hologram mon既出現
記得有外國youtuber做過摺機測試
的確係早過佢claim最高使用次數壞
記得外國有youtuber做過測試
加左機械組件, 一定好快壞
同埋眼見, 個mon 都唔夠平整
關咩事
除左pixel根本無一部an機耐用穩定
根本系統問題
無一間an機公司搞得好系統同硬件配合
Apple係垃圾無創新
不過食老本加名牌效應都夠做
係 唔明點解我咁多負皮 捲得多易刮花 好似printer咁jam咗就仆街
LG唔係話成個手機部摺埋?
我屋企人出部fold 個sales提佢唔好帶去沙灘 好多人因為入沙壞機
呢部係執之前研發 最終因為執笠冇出街 淨係平價賣比內部員工
超耐電池聽左十年以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞