三星展示「捲軸屏電腦」原型機 可由原本的 13 吋拉至 17 吋

124 回覆
128 Like 10 Dislike
個尺寸咁樣搞黎搞去,班developer 屌撚死你

摺mon都話叫x2 ,呢個捲mon係 x1 - x2 中間有無限咁多個layout(理論上), 做ui果條友要點擺位

拎出黎show下就好勁,一認真諗下後贖user experience 簡直係惡夢

不過追求「創新」班友好似唔太在意user experinence,只要見到新硬件就會高潮
拉開唔變厚即係一來本身就厚,二來拉開左就令到個底變薄到時又屈斷又乜又物

好多時物理因素令到d可以變形嘅野都係好睇唔好用
技術上量產到,商業上量產唔到咪又係死路一條
整部咁嘅嘢要幾多成本? 要賣幾多錢先夠? 賣太貴貨量唔夠連開條生產線都蝕本賣一部蝕兩部搵鬼做

結果咪就係計唔掂數cut鬼左佢
如果呢部機出到嘅話好可能會成為摺機殺手
呢部真心正
唔係LG cut咗呢部機唔賣, 而係成個手機部門比LG cut咗
你有咩誤會覺得蘋果係負責創新
佢不嬲係賣軟硬件整合比較出色
白井黑子個耳機
入面mon 貼係兩塊定一塊過
一粒沙攝咗入去都玩完
初初發展一定架啦
LG肯創新係好
但係佢市佔唔夠大,software support做得差/developer 唔support
搞到做好多hardware嘅創新都係虎頭蛇尾

好似G5咁,佢玩模組,但係啲配件玩一代就收皮,用家地獄
v10 v20 wings 玩副mon 但係少app support,結果得物無所用

始終做大眾市場要搵到錢,都係要攞最大公因數
平台期啲機冇驚喜大家都唔想
但係對上一個真係最受大眾接受嘅創新已經係galaxy note 嘅大mon
所以要創新而成功其實真係好難

算喇 大家都有抄對方功課 打和喇
不嬲就話steve jobs死=apple死
以前就話創新完善領先全球達致高盈利
而家係靠壟斷財技食老本保持高盈利
完全兩個唔同方針去run間公司
仲點expect佢會有新野出令人surprise
Yes
睇唔透點解講到用type c 就會收皮
developer 層面上係有 adaptive design 嘅
最多係啲ui唔夠靚啫
不過個tech demo 冇 implementation
感覺似係想揾廠商埋單多啲
唔記得曲線要講明
我知係有adaptive呀
我當假設你個畫面簡單到得兩個制左右並排,咁係咪隻mon 郁一下就要重新排過,兩粒制幾大幾闊,中間隔幾遠,你一路郁就令到個ui變,你想像下要點應付
G4燒兩次板用戶
人哋執咗個部門佢咪創新囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞