【氣象】(2017年7月中旬)旬初副高支配天晴炎熱,旬末天氣轉趨不穩

465 回覆
9 Like 0 Dislike
最新一報歐中繼續支持南海低壓發展,外圍風力比中心大,預計佢會保持住季風低壓既特質,星期日係越南中部登陸

Sorry 唔記得左補充,預測並唔一定岩,只供參考,尤其而家距離星期日仲有5日時間,大家解讀預報圖要注意未來既預測仍然有可能有變化

咁菲東果個去咗邊?

參考渦度圖,菲東個個大致去左廣東東部至福建一帶

(解讀預報圖時請注意預報仍可能有變化,唔一定完全準確)

總部最高32.7,但出現時間接近五點全世界可以回落佢再挑戰緊高溫

下次有無機會六點先全日最高
總部最高32.7,但出現時間接近五點全世界開始回落佢再挑戰緊高溫

下次有無機會六點先全日最高
無知門外漢一問
其實每年七月到十月頭都係打風季節
但當中會否有一段短時間因為副高位置關係而唔會有風入南海?謝謝!
無知門外漢一問
但當中會否有一段短時間因為副高位置關係而唔會有風入南海?謝謝!

每年副高位置唔同,係總會有一段時間d風唔入南海,但無指定邊段
今年可以八月頭,下年可以八月尾
無知門外漢一問

會 好似上兩星期咁
交電費絲打同膠水費巴打有冇關係
http://www3.nhk.or.jp/news/html/20170711/k10011054591000.html
九州大雨新聞:
早前大雨整爛位於久大本線鐵路行駛嘅大橋,可能需要3年時間修復。
http://www.jrkyushu.co.jp/common/inc/emergency/__icsFiles/afieldfile/2017/07/11/untenkeikaku_170712.pdf
現時該區間以巴士接駁。
比較大影響相信係需要行經該橋的 由布院之森 列車。(博多-->由布院/別府)
http://www.jrkyushu.co.jp/news/__icsFiles/afieldfile/2017/07/11/HP170711yufuinnomorikokuraroute.pdf
該列車將於7月15日重啟,但路線將會改為博多-->小倉-->別府-->由布院。
由博多到由布院行車時間由約2小時增至約5小時。
各位巴打
照宜家狀況睇
星期日會有好天氣嗎?
留名
各位巴打
照宜家狀況睇
星期日會有好天氣嗎?

2017年7月16日 (星期日)
27℃ - 31℃ 75% - 95%
東至東南風4至5級。
短暫時間有陽光,有幾陣驟雨。
無知門外漢一問

每年副高位置唔同,係總會有一段時間d風唔入南海,但無指定邊段
今年可以八月頭,下年可以八月尾

咁而家仲未見到大概幾時,對嗎?
咁樣92w係咪隨時會難產?

92W死左啦wor

92W死左啦wor

有啲咁既事,咁一路講緊菲東貨係乜

92W死左啦wor

92W殘餘,預計附近會再有擾動發展

92W死左啦wor

92W殘餘,預計附近會再有擾動發展

thx
J死左
交電費絲打同膠水費巴打有冇關係

我唔會唱淡喔 係果句講果句
到依家重係冇反應係咪正常
又好負碌咁冇熱夜 27.9

私樓d窗設計好細,又向下開口,不利排熱

私樓d窗設計好細,又向下開口,不利排熱

開冷氣嘛

季風低壓有所東調
若果如ec預測相信風力都幾可觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞