【氣象】(2017年7月中旬)旬初副高支配天晴炎熱,旬末天氣轉趨不穩

465 回覆
9 Like 0 Dislike
睇返連續3報ec
基本上confirm有南海土產台
但對生成位置存有較大不確定性,導致後期路線變得不穩定

1700 果報原本預計生成位置較北,強度較弱,西飄為主
1712 一報就報出南海中部同南部各有擾動生成,南部果個食左中部果個+吸收大部分西南季風
最終變大餅。因生成點較南,故登陸點東調到陽江
1800 一報就預計只有一個擾動生成,大約係南海中部生成,故登陸點再東調到廣東東部

值得留意係最新GFS個預報,同ec點不同在 生成時間較遲,同菲東既不知名tc 有聯動

總結:要到最終生成時先可在確定後期路線
想請教下咁多位前輩,天文台話呢幾日大雨係副高同海南個低壓共同影響。具體係點影響?同奎明效應係咪類似?
想請教下咁多位前輩,天文台話呢幾日大雨係副高同海南個低壓共同影響。具體係點影響?同奎明效應係咪類似?

副高既東風同塔拉斯引入既西南氣流交匯抬升形成大範圍降雨

堅長命雨

局部地區大雨報告:港島南區在上午12時20分的過去一小時錄得超過70毫米雨量,有可能出現嚴重水浸。

天文台於17年07月19日00時25分發出
昨 日 (7 月 18 日 ) 天 氣 及 輻 射 水 平 資 料
天 文 台 :
最 高 氣 溫 攝 氏 : 27.8 度
最 低 氣 溫 攝 氏 : 24.6 度
最 低 草 溫 攝 氏 : 23.8 度
相 對 濕 度 : 91 - 99 %
雨 量 : 134.3 毫 米
由 本 年 一 月 一 日 起 之 總 雨 量 : 1691.9 毫 米
同 期 平 均 雨 量 : 1308.5 毫 米

冇睇錯天文台依家係咪會報導“預測未來一兩小時會有大雨?”
取消大雨警報
96w出世 預計會影響香港
新一報變左西貢
呢幾年做咩個個風一開始都預吹香港
新一報變左西貢

問號魚
仆街,我寧願酷熱天氣呀,屌你老母天

今日即刻開畀你
新一報變左西貢

問號魚

都係唔抱有希望好d

絕對係
平常心吧
新一報變左西貢

問號魚

都係唔抱有希望好d

態度正確
新一報變左西貢

問號魚

都係唔抱有希望好d

態度正確

同埋得番4日發展,有STS強度都當佢贏
新一報變左西貢

問號魚

都係唔抱有希望好d

態度正確

垃圾就咪撚黎啦
原本星期六日兩日都天晴酷熱
依家兩日都落雨 星期一返工先變返好天
屌你老母
新一報變左西貢

問號魚

都係唔抱有希望好d

態度正確

垃圾就咪撚黎啦
屌你老母

新一報變左西貢

問號魚

都係唔抱有希望好d

態度正確

垃圾就咪撚黎啦
屌你老母

點樣?
大交合改埋星期六預測做狂風驟雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞