【氣象】(2017年7月中旬)旬初副高支配天晴炎熱,旬末天氣轉趨不穩

465 回覆
9 Like 0 Dislike
EC+GFS 2000一報分析:
先講EC, EC前後預有4個TC/LPA 發生
1. 預報開始唔支持96W 發展, 預計最高係季風低壓/LPA 形式
2. 菲東附近果團雲發展成TC, 坐巴士入南海, 大約係TD~TS 強度
3. 係96W即將登陸海南島南部時, 同菲東果一PACK 野發生藤原效應, 96W 南落
4. 兩者結合, 於南海中部形成廣闊既季風低壓
5. 菲東果個中心脫離季風低壓既範圍, 以TD/LPA 強度登陸陽江
6. 於南海廣闊既季風低壓會重新整合+ 增強, 大約去到TS-STS
7. 另一時間, 菲律賓東南部形成一TC, 陸續增強,, 西北走向 係去到菲東附近增強至TY/STY, 將同位於南海既TC再發生藤原效應
8. 南海果個TC受菲東個TC 引導, 最終南海個TC 被拉走, 同菲東個TY結合
9. 而果個TY 收左南海個TC後, 將登陸台灣中部, 莫拉克2.0

P.S. : 所有TC既登陸點都有明顯既西調, 反映副高比預期中強, 未來果個STY 有可能係黎緊幾報中西調 坐巴士入南海, GFS 亦都有類似估計

巴打有無興趣入氣象whatsapp gp

我OK呀
但應該點樣入?

有興趣 x2

有性趣

有興趣自已留tg啦

我對氣象無乜知識🙈可唔可以入黎學野?

除左李肉停 咩人都歡迎
愛琴海6.7級地震
南海96W

菲東98W

發展得唔錯

我OK呀
但應該點樣入?

有興趣 x2

有性趣

有興趣自已留tg啦

除左李肉停 咩人都歡迎

https://t.me/hkglemon

想入
南海96W

菲東98W

發展得唔錯

環流好撚細呀
各位會有專人聯絡你地 請稍後

講漏左 要留個tg專人先可以聯絡你地

@cc7head

@Derek_Fisher_2

利申 都係冇乜知識 多多指教
不過唔係李鈺廷
99w出現 6.0N 136.0E

傳說中既STY
https://t.me/komachiri

冇乜知識想學下野
https://t.me/komachiri

冇乜知識想學下野

自膠link都唔識post
臭鹿已出世 要開風post?
各位請耐心等候,安排緊人做"專人"
星期日話影響香港個隻子彈台 而家都未入南海
聽日有機好天

@cc7head

不過唔係李鈺廷

https://t.me/jasonnowitzki
多多指教
96同98一樣大細

@cc7head

不過唔係李鈺廷

多多指教

@JoelEmbiid21
96同98一樣大細

但96w 出世左幾日

@cc7head

不過唔係李鈺廷

多多指教

@JoelEmbiid21

咁多球員

我OK呀
但應該點樣入?

有興趣 x2

有性趣

有興趣自已留tg啦

除左李肉停 咩人都歡迎

佢入到去都唔會話自己叫Kelvin Lee 啦
你肉停: 周未逼港風暴不再?
HKO: 位於南海中部的低壓區會在未來一兩天緩慢發展並大致移向海南島

結果96W直升08W
1. 預報開始唔支持96W 發展, 預計最高係季風低壓/LPA 形式
2. 菲東附近果團雲發展成TC, 坐巴士入南海, 大約係TD~TS 強度
3. 係96W即將登陸海南島南部時, 同菲東果一PACK 野發生藤原效應, 96W 南落
5. 菲東果個中心脫離季風低壓既範圍, 以TD/LPA 強度登陸陽江
6. 於南海廣闊既季風低壓會重新整合+ 增強, 大約去到TS-STS
7. 另一時間, 菲律賓東南部形成一TC, 陸續增強,, 西北走向 係去到菲東附近增強至TY/STY, 將同位於南海既TC再發生藤原效應
8. 南海果個TC受菲東個TC 引導, 最終南海個TC 被拉走, 同菲東個TY結合
9. 而果個TY 收左南海個TC後, 將登陸台灣中部, 莫拉克2.0

P.S. : 所有TC既登陸點都有明顯既西調, 反映副高比預期中強, 未來果個STY 有可能係黎緊幾報中西調 坐巴士入南海, GFS 亦都有類似估計

我OK呀
但應該點樣入?

有興趣 x2

有性趣

有興趣自已留tg啦

除左李肉停 咩人都歡迎

我OK呀
但應該點樣入?

有興趣 x2

有性趣

有興趣自已留tg啦

除左李肉停 咩人都歡迎

想問一問今個禮拜日去海洋公園,會唔會打雷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞