你哋啲怨言又俾人CAP晒去黨媒,拜托大家自重下

82 回覆
17 Like 183 Dislike
咁你認為嗰啲政治組織點解一被黨媒點名就聞之色變?
又解散又拉鋪封閘乜乜物物?
連登仔唔係一個組織
點樣比人拉人封艇?
再回帶睇下當地報紙點樣說好移民香港人故事

Telegraph: 點解英國會吸引離開嘅香港人
https://lih.kg/2866464

做好自己本份,自然會有人見到
就算講我自己
喺朋友同事面前隱惡揚善,省靚自己塊招牌都係常識掛?
見到你件柒頭柒下柒下咁
就知唔係個個成年人讀咁多年書都有critical thinking啦
又多一單。。。

每日一文:移英護士呻英鎊大跌 畀港紙家用徹底崩潰
https://lih.kg/jgryPS

都係嗰句
你上嚟呻唔會解決到問題,要知道呢到啲人各懷鬼胎
有乜事寧願同屋企人身邊朋友講算吧
報喜不報憂同你口中啲黨媒有咩分別
啲缺點俾人放大晒嚟講
你覺得冇問題?
手足講得岩 家醜不出外傳
最近大批5毛PR再次空群出動, 睇嚟移民真係好傷漁港經濟
真係再喺適當時候上水,適當時候隱身
冇人希望有人會喺自己背後講自己講壞話吧
樓主都戇撚鳩
十足啲老嘢話唔好畀人有口實所以就唔做xxx
事實係人哋要講實有嘢講
樓主根本係中共mindset
響連登放負都唔比,直接限制言語自由
有咩人係會限制言語自由?
英國高官表明排斥移民 「BNO移英港人」自求多福!
https://lih.kg/3168579

重點喺呢句

"綜合不同傳媒及那些移英港人的社交媒體群組去看,「BNO移英港人」中,大部分似乎都不合乎英國高技術人才的定義。"

所以真係大家上公開群組分享之前用下個大腦諗清楚,究竟你currently面對既問題換咗喺香港係咪就唔會發生? 即係好似之前爸爸整飯盒俾佢個女返學,結果因為氣味問題俾同學遠離,其實你換咗香港有大陸同事或同學食螺螄粉,我相信冇乜人會接受到嗰種臭味。如果答案係YES,咁你面對既問題係多餘

如果答案係NO,你覺得有冇其他渠道去解決問題? 教會、鄰居、TG group 都係求助既好途徑。你咁樣將問題公開,唔單止未必有效解決到問題,就好似上面飯盒單嘢咁,啲網媒又搵到料亂寫

世途險惡,其實網上世界都適用。
大家有眼見, 照現在漁港的管痔、施法、痕政發展落去, 可以估到幾年後, 那些人可以笑到最後
最好咩都收埋唔講好似啲大陸人咁 沒事兒沒事兒
大陸香港嗰啲係用國家機器令到你收聲
兩者做法根本不同

藍營早前已經喺港X講地講到明會用移民負面例子去justify 留港嘅人決定係正確
咁我哋離開咗喺英國嘅
就係要彙集更多移民成功故事
例如教育,work-life balance,創業呢三方面去話俾人知移民都可以改善生活有出頭天
你啱嘅,老西都唱好,多d 人去英國感受下輸鳩哂的心情,對成長好大幫助
無人講
佢咪開a/c作
連登a/c好難開?
咁去英國唔一定係輸ga ma
可以係贏ga?
戇撚鳩,乜撚嘢自重呀

我當個個都唔開post 唱衰英國,你唔畀有五毛特登開post 搞事㗎
大家其實可以唔覆呢啲post
由個post 自己沉
咁咪冇乜人留意到就OK

想唔俾人話,就要先做好自己
當然總有人係冠軍,但失敗係大多數

正常咁計,人工低稅高已玩死你

當然,你係香港都係搵10k, 去果面生活就會好d
你覺得留喺香港係贏?
(大公文匯) 英國嫌棄「低技能」移民 BNO入籍勢危
https://lih.kg/jhaciS

都係嗰句
移咗民嘅請努力做好自己本份
封實晒呢班黨媒嘅口
我會定期post 黨媒關於BNO 移民嘅報導,以警惕大家,希望大家可以從中有所反思及想想如何防範黨媒繼續利用大家網上言論去唱衰BNO移民!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞