你哋啲怨言又俾人CAP晒去黨媒,拜托大家自重下

82 回覆
17 Like 183 Dislike
呢個post就似開畀黨媒睇喇
或者去一啲有稱篩選入組嘅群組
熱狗heaters出文,
大公文匯貓用黎作文,
梁振英董建華加把嘴,

結果: 連登仔反英國.
之前Samuel Chan 先分享咗一篇移民導致感情分裂嘅故事
好在冇乜傳媒留意到
佢哋page 唔係咁出名
笑死 一講英國有咩唔好就係五毛
唔係住shared house 做藍領有問題
而係你香港居住問題愈來愈多人住劏房搞唔掂嘅時候
你港共藍媒重好意思嘲笑移民英國嘅後生仔?

人哋間房分分鐘重大過你嘅廳吧
討論區係用嚟鳩噏唔係唔識呀嘛
有得你叫上高登勿認真
黨媒一向都選擇性報導,所以唔需要理。
再者 英鎊跌某程度係好事,咁樣買樓都平啲
至於嗰啲一炮過換晒英鎊唔留美元的只能夠講 愛莫能助。
On9
其實呢
黃營呢兩三年真係太多柒事俾人踢爆
好似MPF單嘢咁, 搞到要積金局出聲,搞到大家冇得攞返

呢個stage去得英國既,起碼都過咗24, 5歲
唔該成熟啲吧,學下網絡上既社交禮儀
遇著有困難自己先嘗試自行處理吧,唔好一下子喺公海forum 到埋怨或者拋晒啲問題出嚟
到頭來問題解決唔到之餘,有啲立心不良既網民又喺到嘲諷你,最後送埋子彈俾啲黨媒大做文章
以前80, 90年代移民香港人經歷既困難比你哋多,但好多都捱過咗

真係希望有啲同路人唔好再一路柒落去
要知道而家我哋無論喺英國定香港都係處於劣勢
英國通脹失控,電費燃氣費狂升,稍為好啲既只係子女讀書冇咁辛苦同埋住既地方大咗
香港三至八十歲都俾人迫針, 隔幾日就有黃圈食肆被當局打壓禁堂食半個月, 經濟不景嗰時死又係我哋死先

我哋已經冇本錢再搞內閧鬥黃
只能夠勸大家喺今日亂世要學識明哲保身,低調做人,到日後自己有成就之後先至高調番少少
想講咩咪講咩
大家上來都係想發言啫
有心砌你 你唔講嘢都砌到
我覺得英鎊跌其實係雙刃劍
一早換晒做英鎊嗰啲就認真唔抵,但未換嗰啲未賣香港樓嗰啲又或者準備移民嘅朋友絕對係喜訊
你都痴撚線,黃衛兵就係你呢啲撚樣
請大家繼續客觀討論英國
其實講咩都死 之前隔離加拿大post有人share自己經驗 又有人話個樓主只係好彩 話佢無視好多香港人係加拿大搵唔到工云云
依家又話唱衰英國令到其他人觀感唔好 整臭香港人個名blablabla

呢度論壇嚟 仲要係唔知有冇"被統戰"嘅論壇
所以最好就唔好講
想大家做好自己個朵咁解
對家已經係港X講地講明會繼續說英國香港移民不是,嚟證明大家留喺香港係啱
其實大家忍下口
啲黨媒搵唔到嘢好嘢
佢哋就會自然收聲
咪傻啦,網上無料咪作條友出嚟唱衰囉
所以我哋都要學佢哋老作,說好移民故事
點解咁介意黨媒講乜
拜託,我哋而家係輸到貼地
幾多父母放棄咗閒閒地月入十萬蚊嘅入息
都想子女避開XG洗腦教育

人要面,樹要皮,只能說家醜不出外傳
我們只能做嘅,就係要閂好個水喉,封實晒啲會導致漏水嘅窿,等啲藍絲黨媒搵唔到位笑我哋!
咁你都要解釋點解要理黨媒講乜
你咁弱智建議返大灣區做支那人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞