[親生仔] Google Pixel 討論區 (84) 6A/7/Watch

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
廢既 唔係iPhone faceid 果種安全級數既
我覺得都係等下一部算
希望佢下一代出返細機
實係咁架 都無用到3d結構光既零件 用前置鏡頭去做
咁6其實都用到?
理論上係得 我部P5已經可以用xposed module去做到
依個嘅安全性如何
https://bgr.com/tech/google-pixel-7-and-pro-might-support-secure-face-unlock/

Pixel 4已經做到用radar 去unlock...
點會淨係用前置鏡頭

如果冇專用嘅hardware 去做face unlock 嘅話
好似早在Android 4已經有2D face unlock
嗰時pixel 4為左face unlock所以上面係擺曬sensor 唔係剩用前鏡 而家呢隻得個前鏡 冇左其他sensor去幫手 應該係用algorithms去做security 不過究竟係咪print出黎嘅相都可以呢 呢個就要等佢出先知

一路有傳當初pixel 6 pro係有 只係個algorithms未得 唔夠安全所以冇release出黎
Google play console 到有列到P7有hardware 去做face unlock
而且係得P7有
應該有新技術整under-screen radar?
嗰時pixel 4唔係用radar做架 係有兩個ir鏡頭去做 radar純粹係detect隻手嘅movement 因為用radar嘅話咁pixel 4喺有行貨地區應該用唔到face unlock
粒G2唔熱先考慮買
鬼佬嗰邊一味嘈指紋廢
叫Google 快出face unlock
一陣出咗又話唔夠安全
呢個淨係用DPAF + Algo 實戰真係要睇
點解實物好似冇咁靚
有個廣告Google Photoshop 過

條框厚到
係唔係一定係官網pre order 先會送嘢?Amazon 嗰啲會唔會有?
太細隻啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞