用python 編輯 Excel 究竟有咩用處?

97 回覆
6 Like 24 Dislike
冇野好拗 excel同python兩個世界
各有各好
如果你要做嘅野excel都做到 咁跟本唔駛諗python
要做嘅野excel做唔到 自然會用python
Push
Push
Push
Push
都識python 仲用excel做咩
import 個dataframe,搞掂
plot圖都易過excel啲setting
下下都要複製貼上
咁咪一樣煩
copy??
貪佢有其它library 啊
乜野複製貼上
可以call api,已經唔係excel咁簡單
以前寫過一個而d project
本身佢講個d都唔符合大多實際情況
當excel係 database, 仲要成日用python處理excel工作
做得呢d既人都係文職人, 你去d稍為好少少既公司, 比你立亂裝野咩
就算得都係你自己個人行為, 對成班人都冇好處, 上司可能仲屌柒你
用番vba做番佢講個堆野, 反而完全冇問題, 人人都有, 你寫既野migrate番個vbaporject都係即時用得, 再唔係寫個xlam plug-in咪一樣, 全部人都可用
excel 有佢無可比議既優勢, 所有人電腦都有, 公司更加冇可能冇
咩都係優, 呢點真係超方便, 你同班傻西講已經難, 仲要話個個裝python, 仲有version問題可能撞, 未開波已經比班友屌緊
好容易
用R 取代excel都得
lau ming
有冇學過先?
冇既不如你搵個space upload個 sample上黎, 寫比你睇下岩唔岩
好心學下上網自己打keywords搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞