用python 編輯 Excel 究竟有咩用處?

97 回覆
6 Like 24 Dislike
佢淨係教點樣做, 但係唔係快好多
https://youtu.be/7YS6YDQKFh0
用處咪就係唔洗嘥時間學vba
話我廢又好,vba真係好唔入腦
又唔係成日用
VBA 寫macro 用係excel啦
用得 msoffice 就唔好住自動化
最主要應該係用python可以簡單地走出m$世界,用vba要走出m$用其他程式會好煩
excel web版係咪可以用js?
python
主要係睇你use case
python scalability大過vba好多
如果你唔淨係做data handling
用python做etl大把library可以call 上google drive/s3幾行搞掂
當excel係database
用python寫MVC
到時migrate去其他工具只需要重寫Sevice部分
多library,數據分析方便
加快execution速度
python有勁多IDE support,增加工作效率

但用開excel做python做嘅野嘅人都係唔會學python,講黎晒氣
然後要嘥時間教同事裝python
Shell script 加個readme 搞掂
屌你
就算用VBA喺sheet1畫個雞乸咁大個button,剩係叫同事㩒制都可以教到你嘔血啦,仲話用python
你叫成個部門跟你轉python,有咩頭暈身㷫都係你負責搞掂佢
嗰啲叫佢含下撚先 用返手寫啦屌
問題係 IT dept 未必approve
python
冇好處,用 excellent 嘅本身就鍾意 formula 嗰啲格仔
喺會計嗰邊成日咁用
用 python 反而成件事搞複雜咗
基本上,用得 msoffice 既人都係弱智
你嘅時間唔值錢先會咁講啫
用 msoffice 既人,本身已經浪費緊人生時間
好處係學識python可以幫助你永久放棄excel
Excel 有咩唔好?
咪聽佢9 UP
Python易寫過vba
視乎你用途,excel係handle唔到好大型嘅dataset

好多時要做嘅嘢好簡單,例如想將幾百萬個數字x1.05,然後-1,excel就要逐個cell顯示出來,所以慢,甚至已經爆ram,如果用python,其實就係寫1行code,例如y = x*1.05-1,你要嘅結果直接放去y,速度快1000倍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞