用python 編輯 Excel 究竟有咩用處?

97 回覆
6 Like 24 Dislike
program野來來去去都係 for loop if else
唔快? 你同咩鬥快?
其實運算快慢主要睇複雜度 bigO
如果係 O(n3) 蛇都死, O(n2) 一般可以靠hash table之類做到 O(n)
基本只要寫得好你唔係廢到20年前既機唔會有幾慢難受
如果你指既係控制excel object既, 如加顏色之類, 就真係冇得快
但呢d 通常係一次性任務, 你唔會要日日, 每日做幾十次咁
所以講到底關鍵都係計算任務
data structures & algorithms 問題
真 用pandas clean 仲好
但有時部電腦太廢都唔得
試過擺幾萬條data落Jupyter Notebook到
超Lag機
但唔可能完全靠DSA去解決。

本身VBA係一個single node lanaguage,本身就比Python慢超多倍。

電腦性能
個code既任務
Data size

有好多因素影響住,not just DSA
垃圾Pandas
lambda function clean 仲快
python code insert 格
同直接撳掣好似速度都差唔多

咁有咩用?
你每日insert 10萬格之後, 重複1年, 再問呢條問題
收皮啦戇鳩
python
Push
Push
用慣VBA, Python 學過下就冇點用,平時工作上都用唔著
Push
python要裝,又要pip install library
相反vba有裝excel就有

如果個file係放呀公nas或者會send比人用既
VBA贏哂

就算全世界都有裝python, library version 唔同都玩死你

所以vba做唔掂先會諗python
vba大啲data就out of memory
Push
lm
python
Jupiter notebook, colab, compile....
Agree,
只要辦公室儲/整理數據一日仲係用excel
Excel vba 都有佢個市場
我諗90%職業唔洗日日處理萬幾萬條數

我而家處理兩千行*15列數據
放佢入去array , 響array 整理完再寫番入excel 其實都好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞