2022 CA/ACO招聘(2)- 一日為C,終身為負。

1001 回覆
21 Like 9 Dislike

感謝兩位解答
祝大家成功
收到ST荔景考有咩要注意?
帶錶,佢部電腦無時間睇
收到想問個度用邊種keyboard?
類似呢款,但見佢唔只一間考試房,唔清楚係咪全部一樣
之前有份工因為某啲原因無工作證明,
係咪可以去民政處宣誓嚟做證明
消防可以得1個女
今屆個post 都幾冷 接近3年無加人工 個starting 真係無乜吸引力
後日就考好緊張
st如果中文有字唔識打 應該skip左佢 照打後面定打個錯既好d
“依單野唔係我跟開”
做咩唔考EO
係咪一定有st,依家都未收到
(2) 技 能 測 驗
2022 年 9 月 至 2023 年 2 月
首先問左佢個申請編號先,所有申請都會有文件回覆,可以跟據上面既檔案編號查詢,通常case work會係信度留埋個負責既破產主任姓名同電話,市民可以直接向對方查詢進展,如果主任去旅行(即係事前有計劃既放假)應該就有人會acting接手,可以將個案轉畀佢答,不過無論有無人acting佢,佢直屬上司都應該要處理市民查詢。

如果個案超出時限都未有正常回覆市民,第一步幫破產主任擋既就應該同市民講解番處理個案需時,因為疫情關係仍有個案未完成覆檢,一旦完成所以程序,會盡快通知市民。

如果市民唔滿意答案要見主任,咁就應該叫佢老細出黎接見市民再解釋番同一句野,通常請民再聽到同一個答案,最多都係屌兩句,呢個時候可以再補充話我地會優先處理同第一時間通知佢。(事實上真係遲就要死狗同盡快解決個問題)

如果市民只係純粹想知自己單野搞成點,當中唔涉及延誤或者行政上缺失,咁樣都係官方式回應就得,無需要同對方係度拉鋸。

做counter永遠會遇到一班自以為好醒既市民去挑戰前線,做前線第一件事就係知道邊d可以答,邊d唔可以答,可以答既就好堅持咁去答,唔可以答既就搵相關人士處理。

市民著就慢慢解釋,佢發火通常得兩個情況,一係佢覺得畀人耍左,一係佢想耍得到佢要既野,前者可以畀耐性去處理,後者要有番自己立場同堅持,做前線如果樣樣都要搵後台去解決問題,即係你唔識幫後台既人處理問題。保持禮貌同耐性就可以。

魔巴你考ACO唔好答話推畀CO或者EO,ACO算得上係資深既clerk,處理市民查詢既能力係基本野,除非遇果個係雲海,否則你做counter就要拆掂佢。
咁認真做乜
本港新增一宗傻人發現案。
尖子
技能測驗衰左又要等兩年
戇男

講咩輸頭贏尾 得果16k你話Fg就話
返兩三年工都唔只依個數
打份工都要上國安課真心on9
政府工只係貪穩定又加人工,跳點
唔想坐counter係唔係考ca好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞