2022 CA/ACO招聘(2)- 一日為C,終身為負。

1001 回覆
21 Like 9 Dislike
都成8個人爭一個位
過到st 得幾千人
aco 要考blnst? 唔係淨係interview 嗰陣問幾句?
ca 先問4題
aco 要做blnst
你呢個假設係全部人過到st
最緊要座board班人寧缺勿濫
真係唔好為請而請 害埋現職
到時更多現職走 又惡性循環
官方數字無得假
如果2a3o既話起碼人工高

龍蝦局長話依加公務員請人仲有競爭力ma
但現實就話哂佢知 做公務員唔再吸引
扣除st無黎 篩走st/blnst fail
最尾面試得返4000都唔知有無
上屆有得in嘅人數只係申請人數2成
屌你個個都以為機會好大有冇諗過可能覺得唔啱寧願唔要你。
咪係 有哂面試pass 分數
但你話上面放風叫班考官面試唔好咁嚴就另計
但唔似會咁做
政府官方而家話:中四畢業即可投考的文書助理,只接獲約9,700份申請;要求中五學歷的助理文書主任(ACO)投考人數僅約17,000人

原文網址: 公僕基層文職不再吸引 申請大跌74% 學者:𠵱家青年追求唔同咗 | 香港01 https://www.hk01.com/article/824802?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
csb個回應先夠精境
agger 用返兩成計 今年得3400人有得in
只要in個陣唔講粗口 應該都有offer
今年機會最大
你參加左咁多屆有乜感想?
10月頭考st嗰批收到interview未
同樣10月頭考
有冇師兄收到電話要交學歷
有d冇心考 即係見到就報 有email就去/先算
好似我識有個考aco。買本jre 黎溫 即係佢無搵過料
st殺再一堆人 上年我去st 成場得我一個係咁做word同excel 其他無論師奶定靚ken都係做兩野就停手
所以環境條件唔好既 無選擇既 就認真練下
由其唔熟打字既
excel word唔洗做哂 你做到一定分 夠分就得
滿分同合格都係一樣
聽你咁講 你同場既師奶靚ken都應該fail哂word同excel啵

我估自己excel word 啱得一半都可以in
不過最驚都係interview最難prep
未 你收到
追返以前啲post 再諗下點答
以前巴絲分享左好多題目,輕鬆整個題目database
整完你會發覺嚟嚟去去都係問嗰啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞