有冇人自己一個日本自駕遊?

225 回覆
30 Like 5 Dislike

我見到有人咁講
無乜機會有雪,就算有,道路都唔會積雪,唔使雪胎
jazz都夠
唔好意思,黎緊12月中去名古屋旅行想自駕7日,香港都有揸開車, 但第一次係日本自駕

我見大家都係用toyota rent a car, 因為途中會經富山同歧阜都係降雪地區
追完冬季自駕既post都係建議選4WD, 有雪軚既車

但係官網我見一選雪軚就所有車都full booking
但同款既一轉返去唔加雪軚就book得到

想問下咁多位師兄係咪應該照book冇雪軚,但去到再同佢講/email問佢?

唔該晒
東京市中心商場3,000yen已經免2小時
唔似香港消費幾百蚊港紙先有1個鐘

高速公路路費堅貴,上一次首都高1,200yen左右

利申: 剛剛週末揸完
一條友自駕實係好撚貴
我剛剛星期六日租車
新宿 > 豐洲市場 > 市區買野 > 河口湖 > 箱根 > 市區買野 > 新宿
2日1夜行左396km,租車費+路費+泊車+油費=大約42,000yen
但果種自由,係日本開車果種感覺,係值得既

東京市中心去百貨公司、商場,通常都有消費免泊車,一般大約3,000yen免2個鐘。認實泊車唔係俾左好多錢。最貴係星期日晚泊酒店1,000yen,然後星期一早上還車。反正租車都係按24小時計,星期一還車唔使星期日晚趕返去還車。

路費好撚貴,首都高上一次要1,200yen,唔上高速行地面有排塞,所以局俾。我記得東京好似係無pass,所以租車時無問,只係要張ETC卡。
2日路費9,000yen,真係好撚貴
北海道9天pass: 8,230yen
名古屋8天pass+額外路費: 15,110yen
福岡6天pass+額外路費: 10,350yen

東京塞車好嚴重,星期六日河口湖同箱根都好撚塞,個個都去哂郊區
然後星期日返東京,100公里行高速揸撚左3個鐘,4點出發,7點先返到東京,好彩有休息站買野食同去廁所。

但日本揸車感覺好撚正
暫時覺得感覺排名係
北海道>福岡>東京>名古屋
跟機留名,諗住11月尾沖繩一人自駕
想問日本係咪暫時停售左公路Pass?
黎緊去名古屋. 無pass條數都幾熔下, 但唔渣車又好唔方便
雪軚大於一切
之不過上白馬滑雪都係租架Mazda 2同雪軚
原來係咁
咁我email問下佢到底係雪軚款既車冇,定係照可以book現有車款都可以加雪軚先
我自己一個去經常避高速,因為高速有啲無聊,除非趕時間
日本既國道都好舒服,除佐道東道北甚少爛路
有時間會直接行山路去目的地,會經過好多山腰靚景既觀景台
行高速基本會miss曬,自己一個通常唔會趕行程表打卡,所以無乜所謂

查實一離開大城市或車站前後,九成食店便利店購物點景點基本都係免費任泊
自己揸車住遠啲都無乜問題,要泊車費既酒店基本唔會去住

留意到雪胎問題,非雪國查實唔使太驚無雪胎,因為好多山路都會封山
夠唔夠放30 + 28吋喼?
3個打算帶2個大喼去算
夠 fit 細車黎講尾箱算大
4個人就可能要freed
暫時係 11號後就唔知
今日日本突然間凍咗,唔知如果去啲偏遠地區會唔會落雪
3個大人
所以好老尷
後排放半邊 應該夠位放喼
問左toyota,佢話要大概10月中至到11月頭先會開始提供雪呔呢個option
原來係咁,唔該晒巴打解答
jalan啲車好似無GPS? 有無人講下咩租車網好?
佢條傻鳩明顯無車牌
Tocoo張全國pass個plan無7人車揀既有無人知咩事 諗住東京搭東北咁玩
1月尾呢? 使唔使雪胎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞