有冇人自己一個日本自駕遊?

225 回覆
30 Like 5 Dislike
有幾on9 呀
但一個人一路揸好難一路搵停車場喎我諗緊會唔會好危險
一街都係任停既便利店,唔識路未搵到咪停下睇地圖
no, 出車前set定mapcode就ok, 冇難度。要轉目的地既話就lawson(2,3城市線/公路/國道既便利店同休息站通常有停車位) 停低再set.
Highway點停?

利申:未試過係日本自駕
相對於搭火車巴士!租車依然有優勢
酒店可以搵遠少少平番啲,靈活性又大啲
有休息站!夠你買手信買爆喼
幾年前試過 東京入 名古屋走
去左輕井澤 黑部 上高地
最長嗰程車好似起碼揸咗三四個鐘
日本搵定mapcode就路路𣈱通
以前都會用 mapcode, 後來只係在 google map bookmark 所有想去嘅地方就算。
真係驚既話,你搵好左要去邊,再開street view睇定果度咩環境
大城市Google map都會mark哂啲P位
提起休息站,應該係嗚門去淡路個橋景休息站最正,買了烏冬,仲有便利店買既淡路牛奶好好味
Highway有SA服務區或者PA停車點,前者有餐飲手信便利店,後者得個廁所
揸得累咪使入去停下,有部份SA都係一個景點黎

而且唔係大城市既市中心便利店門口九成都有停車位
我自己習慣用電話號碼入GPS查地點,google map基本都齊

留意Highway出口,試過別府去由布院出錯口,揸多成粒鐘
香港揸慣車就會
同香港比唔貴得幾多
日本泊車算平, 但d IC貴
https://youtube.com/c/SoloTravelJapan

依個channel 拍出黎好似都幾好玩.......

半租車半交通公具好似方便啲同無咁攰
好耐之前試過

不建議

兩個人好啲
去福島?
係囉因為喺香港好少一個人會揸成三四個鐘頭車
有無師兄知道, 日本東京有無Jimny 車款租? 唔使有車頂營幕個D(不會戶外camping), 只是想開Jimny 在近郊自駕一星期.
我都係東北
諗緊長距離用JR去到郊區先租車定全程自己揸好
毒撚冇fd咪自己去囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞