[移英攻略] 曼城地區三選

179 回覆
4 Like 57 Dislike
唔係以為之前班歐洲佬少過bno holder
Salford 舊市中心個邊狗也不屌,新個邊多apartment,租都ok, 買就自己衡量,而且學校差

Stockport 就不了 thanks

利申非bno新移民, 見到好多人越去越冷門,勇氣可嘉
有啲人盲反
無話接唔接受
因為咩人都可以過黎,唔同以前,過得黎嘅你估到大概咩類型嘅人
而家d無路捉,要好小心認識,正如香港你唔會周街識人一樣
住Eccles 都屬Salford
應該算係新果邊 附近都係比較新既樓
暫時未見有香港人
大街同市中心市容係爭d但唔覺得好雜
鄰居好人 治安住落完全無問題
試過訓教唔記得鎖門
去邊都係15 分鐘左右好方便
校網就無研究唔清楚
Stockport 純粹自己唔鍾意個區
入面細區好少再去睇
但個市中心好舊好多奇怪人,飛機又嘈
根本唔會諗

不過而家咁多人,咩地方都有人去
百貨應百客,開心就好
Reddit仔話老人區, 又話啲嘢睇落好舊
Eccles 出曬名係典型英國白人藍領地區
草根非常
治安其實一般,冬天就黎料
如門口對街個d一定要鎖

有幾個new build 大把香港人,香港人最鍾意new build
2022年仲信reddit狗 叫架uber自己去行一轉咪知我無點你
大街同市中心果邊係既
所以我都好小去
但我鄰居全部後生無老人家 可能始終算新樓
買野去trafford centre多果邊有Costco ASDA
渣車都係5-10分鐘
真 依家啲new build基本上99.9%都係香港人住
咁我點解要信連登仔 一撚樣
兩百幾萬 你要好好區就無啦 呢啲又方便 又安全 又平
我門口唔係對街 我係自成一角屋苑咁
樓齡2-3 年 唔算全新 new build但都算新啦
暫時未撞過香港人
反而市中心間Morrison就好多
可能佢地住Eccles 另一邊
stockport好大 要睇區
不過出入啲路我就覺得真係麻麻地方便
Eccles 唔係咩靚區
本地人聽到第一感覺係類似葵涌咁上下啦

Local 根本唔鍾意new build , 因為其實一向都係越起d料越差
不過都係開心就好
典型英國白人藍領地區 草根非常
你講緊swinton喎
附近無揸車嘅可能搭電車去買野
我n年前岩岩到時都係咁
舊樓唔洗維修咩
New build住佢十幾年再換樓咪唔怕差
Swinton 更加,我黎左咁多年經都未經過
但Eccles 都係草根
其實睇樓價就知
世界上無咩係平靚正
新樓有啲問題住落先知
本身料差你拆左佢起過?

而且靚區都多數舊樓,因為一早起曬樓
新樓極少會係咩靚區
平嘢一定係有啲原因
建議香港人去哂Sales, Altrincham名校區住
住撚得起
差極都唔會玩唔到十年嘛
到時咪換樓囉 有幾閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞