E&M 真係2奶仔

130 回覆
42 Like 50 Dislike
後生10年既話會
係。而家即刻去交cv
你咁多年經驗 轉出嚟都唔會太差啦
等合約完就走
而家IVE pt Civil HD好似仲收人
頂到收工去青大返學咪報囉
雙修起碼多d機會
你都幾多內心戲
可能入錯行
學多樣幾好, 反正你叻仔最後做到最後都係MANAGEMENT做文職, 唔會落去搞工程。

到時你可能反而後悔冇咩都去睇去學
只是想像下將來既我。好多巴打應該都一樣吧?
讀完之後再讀埋測量。管理學。建築材料等等
真係學海無涯。回頭是岸呀。施主
咁又唔駛
香港工程得Civil同QS長做長有
你轉Civil得啦
我未做過underground pipework. 以我所見。你講既都係civil team 睇
都係要屈服於大勢。讀civil. 拋棄E&M。鬼叫你當初揀錯科
二奶?袋底泥先真
Facade先地底泥
電子先係真正2奶仔
E&M BS 冷氣有電子板會搵搵你
IT野又係搵你
係。遲啲連泥都不如
所以話。大把人慘過我。唔好係度自怨自艾
你要咁講都冇辦法,攞洗廁所嚟比係完全九唔答八,實情就係大部分project civil 同grade 點都高啲,唔啱你咪去MTR CLP 囉

你下下要計住係咪做緊自己嗰飯,點升你啊,你大幫都睇晒兩飯啦
睇怕遲啲電子都要做civil work. 叫佢地學定無壞
政府盤就係
私人盤通常underground pipe 都係比BSI 收

我近幾年都係玩政府project 所以無掂好耐 一時醒唔起
學野次要,最緊要睇下簽唔簽到牌
Civil work 洗廁所都唔係自己個飯。有乜唔同
大幫點會死錯人架。有咩事點會唔對你出黎。
冇可能要負責,第一你本身冇資格簽名收貨
你要接受自係一個傳訊兵,你既責任只係匯報進度同搵人驗收
有事都係你老細食返
你鐘意點比咪點比囉,攞住張e&m dip cert 做works 又唔係我
有冇出糧先, 有出糧你不如趁機會轉civil degeee 啦
有civil 好路數都仲唔多埋怨,
小心呢個civil job完咗之後真係掉你返E&m 你就u諗u啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞