探討: 提升BS工程師專業及人工

75 回覆
17 Like 40 Dislike
我認同架,細Project一樣可以學到好多嘢,大system冇掂過一樣可以靠讀書,鑽研下人地出啲desige report學返返嚟。不過去到考牌就... 自求多褔
屌,講得好好,工程真係俾狗做
特別係上左位果班真係任搬龍門

前排係fb睇過一個post,條友話自己睇左周星馳套功夫一百幾十次,所有段橋對白都熟晒,叫網友有咩想知可以問下佢,然後d人就問斧頭幫俾人踩腳果班人幾號鞋
即刻令我諗起以前見過份工,條on9問我個垃圾斗可以載幾重野,我話唔知,佢即刻串我話咁如果地盤有堆垃圾叫你搵車夾走,你唔知載幾重,你點知叫幾多架?
屌佢老母咁點解唔係問架垃圾車載重,係問個垃圾斗載重
的確,君不見大把連Revit/Naviswork都唔識開嘅人,一樣攞到CCBM
工程界係好多已上位嘅狗人 以BS嚟講,即係問thermalelectric generator原理, thermal dymamic 2nd law應用等都係接受範圍,嚟囉,我熟晒書,真金不怕紅爐火。但溫好晒書答得晒佢地啲挑剔問題後,佢地再用啲侮辱式嘅評語諸如水/電/渠唔係BS;做判頭without on site construction management experience嚟肥你先令人難受。

不過我咁睇,既然踩咗隻腳入嚟,N年沉沒成本船大難調頭,咪惟有好好享受下被雞姦嘅滋味,同埋研究下可以點優化個制度希望可以造褔後人
新人入黎學下野 做左幾年垃圾SUB仔
想問BS個牌係咪即係乾收銀先要
但乾收銀唔係抄下舊project 左痴右砌又一單
出下垃圾tender(其實都唔怪得佢 因為出標個時勁多野都未定)
除左一開波申請相關部門有落下名之外 開左波都轉哂判頭牌
前期又係判頭改好哂D圖 設計 叫做下樣批下圖
句句comment都係叫你自己睇返最新GBP
中後期都係判頭包生仔用公司牌 驗乜柒都唔關乾收銀個牌事
RFSI LP 個D識好多乜工程師牌都無 咪又係搵佢地簽
咁叉BS又唔係做乾收銀其實有乜用
CIC 都係一鳩樣
做得呢行,點都要叉,即使個制度幾衰格都好。
試諗下,返工一日出賣生命八個鐘,剛有牌人工一個月起碼可叫多六、七千,遲下有同冇嘅差距會拉得更遠。反正你都係出賣咁多個鐘換咁多嘅錢,何解唔叉咗先,出賣生命呢八個鐘嘅性價比都高啲。
若果繼續留响SUB仔,斷估唔會成世做隻卒,終有一日要做大佬,到時報Job上名一樣要牌。
又或者第日你做SUB仔/三沙老闆,你有牌,人地工人又唔識個工程師考牌制度咁衰格,會當你神咁拜。
又或你有牌後考政府一舖翻身入政府同醫生人工睇齊。
If you can't beat them, join them.
CIC搞個CCBM有天生優勢,佢地2007年嗰陣已經係Cap.587下嘅法定機構可合法向業界徵稅,CIC個頭係政府退休高官年薪三百五十萬(見CIC 2019年年報,到2020年佢地已經唔敢再寫)。CIC由於有法定機構優勢,推出個專業認證即時將HKIBIM收皮。CCBM呢類考試制度係HKIE考牌制度嘅閹割版,都係純人治遊戲,想肥你或Pass你,全憑考官問啲乜。見你quantity survey底嘛,咪問你site analysis / space programming囉,玩你BEP PIM AIR囉,點都有辦法整死你。

睇返HKIBIM或HKICM嗰啲坊間學會,佢地係好想自己寫到入香港法例,不過可能性係零,十大專業入面建築相關已經佔咗五個(香港規劃師學會、香港園境師學會、香港建築師學會、香港工程師學會、香港測量師學會),唔會再有新學會嘅空間。
香港專業聯盟十個專業,除咗上述五個建築相關,仲有﹕
香港醫學會
香港牙醫學會
香港律師會
香港大律師公會
香港會計師公會
入咗行一年 已經好想轉行報公務員
其實私人 job d BSI 有冇 50K?
樓主見字速走想打倒利益集團冇咁易
civil/structure engineer都俾人叫地盤佬啦
bs算好架啦
根本應該本地畢業就要有牌
之後再發展深造試 成為某一方面專才

成個行業on99 一大班人無牌
有一班讀書on99考到牌又做晒啲好有技術既位
生態唔平衡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞