探討: 提升BS工程師專業及人工

75 回覆
17 Like 40 Dislike
- 建立工程業界共享專業知識庫

- 訂立行業最低薪酬參考指引

- 改革考牌制度, 廢除master為考牌必需, 為新晉工程師減負

有啲長, 詳見: https://elvissharing.blogspot.com/2022/09/bs-bs.html
有咩同番HKIE講
香港BS勝在有HKIE
自立門户其實夠人
樓主個Blog 唔係話BSE 人工跟得住醫生咩?

10 yrs exp 有 6-7萬人工,15yrs 有7-9萬人工

咁高人工重唔夠?
lm
點解又冇兒登仔撲出嚟話「其實好多人都有呢個人工」?

工程兒登踩人同睇自己果行完全雙重標準
做狗有咩好探討
靠個章打飛機
10個有9個bs工程師都係hd asso上poly架啦
老實講成個專業唔似醫生咁學歷至上
你同人bargain 都無說服力
一車車ive仔vtc仔 日日話自己專業人士underpaid 屌人醫護老師overpaid
咁nursing都有東華明愛

大家咪又係十幾分
你做bs狗考得個牌嚟 都夠讀2轉RN考兩次護士牌
個point 唔係呢度,係樓主要揀定邊。

一時話BSE人工高,唔好睇唔起BSE,
一時又話BSE人工低,要提升BSE待遇同型像。

咁到底BSE人工係高定低?

屌你老味 HKIE班傻鳩老屎忽真係突破人類認知

可以係個meme 下面加多格話係 整個飛機章比圍內打飛機用

屌你老母 勁想要個章 即刻吹雞一家大細投身香港工程行業先
識條女係觀塘做CONSULTANT~
會同HKIE 班人做野, 之後去飲酒

條女幾高下~
條女未考牌 幫HKIE D 活動做MC
好敗金XD
正正常常大約39k 如果未有牌

Charter 就大約70k

如果做emsd
如果入emsd叫正常 咁呢行95%以上既人都唔正常
BS界今時今日人工嘅實情可能係藍色A

小部份入咗EMSD/housing嘅人係近乎同醫管局醫生睇齊,即係藍色A右邊嗰啲;
較多人(有考齊牌、努力學習,keep住跳槽)私人市場做係藍色A中間嗰堆,即係十幾年經驗大概7-9萬人工,見https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_12.html及旁證一、二;
亦可能有小部份人可能都好努力十幾年經驗又考齊牌都係underpaid, 即係左邊嗰堆;

BS工程師們係唔係可以通過上述最低薪參考等建議將行業整體薪酬條curve向右shift好似綠色D咁?
有咩可以做?
依家mean = 30k?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞