探討: 提升BS工程師專業及人工

75 回覆
17 Like 40 Dislike
Nursing簡直係mk妹救星
人工ok又易吊金龜
人地歐洲大部分program都係100% subject related course,香港要讀大概一年credit嘅common core,subject related course得返75%,所以傾到HK BEng = UK MEng算執到啦

Continental Europe都係master考牌,Bachelor直頭當未完成課程(3+2/4+2 取代以前一砲過5/6年制master)

香港可以推五年制MEng
Year 4冇2:1 or equivalent,直接BEng畢業,要補MSc先可以考牌
反而我覺得要master
廢除左個圍爐見board 制度先啦
學個網話齋要公開計分制度

你係女 或者玩學會同HKIE啲人熟就charter 到
另外易左charter 就要易啲比人除名

有咩design fault 簽名嗰個要上去見board 解釋
而家好似係chartered 就冇敵咁
所以而家cibse 係要master 先叉到
HKIE 名義上就BEng 實際上都要master
最低薪參考咪唔請咁多人囉

好話唔好聽, BS 低人工係前人造成
以前做乾收銀係有OT 錢, 03打後全行一齊做爛市先搞成而家咁

做地盤 BS contract sum 細, 又成日阻住人地builder 落石屎收錢
地位低同人工低係必然, 話之你有幾多個牌都係照屌
呢樣好似真係無解決方法
10 yrs exp有6-7萬我切柒(政府工程師除外)。
私人10 yrs exp得4萬幾咋。
先唔講bs 好多人冇料扮四條
今時佾日既香港先黎話專業化?識唔識內地規範呀?
好多叉他E個牌都係用雞髀換返來

反正都係拎佢個名來做吉祥物only, 做就搵個AE 做
佢得閒落地盤開一次會同合埋眼簽晒啲圖
夏蟲不可語冰
個考試人治制度的確好衰格,先唔講後生靚女特別易pass, 個合格準則龍門係任搬,親耳聽過坐board嘅人(e.g. aurecon kxxxxxx sxx)誓言要玩死九成九嘅考生。
坐考官位要風火水電隨便一樣嘢問到你口啞啞係零難度;
調返轉,考生要隨便搵樣嘢問到個考官口啞啞都冇難度。
唔公開化規範化考試範圍,合格準則,成隻遊戲咪淪為撞手神睇邊個好彩遇到正常考官,邊個黑仔遇到killer考官嘅遊戲。
今時今日都仲係有堆顧問出身嘅人冇master直接叉到hkie,但考essay背書會背到pk,同埋要大sir簽大project大公司。
廢晒上述n項人為門檻之餘明確考試制度合格準則等可改善遊戲公平性。
因為要圍爐而唔係專業
成個行頭都係圍威喂
好話唔好聽, 點解要比你叉, 多一條友叉他咪即係多一個對手

早5年左右勁多人過去英國叉他CIBSE, 因為人地鬼佬個諗法係多人chartered 個行業先有得發展,
香港班屎忽鬼即刻暗改唔比去英國chartered 既人轉HKIE
淨係考牌個方法都on9 啦, 醫生 :

第一部份 : 專業知識考試
共分兩卷,每卷各有120題多項選擇題。這部分考試為測試考生的專業知識而設。考生須應考以下學科的試題:基本科學、醫學倫理/社會醫學、內科、外科、骨科、精神科、兒科及婦產科。

第二部份 : 醫學英語技能水平測驗
為一項英語筆試。委員會希望藉這項考試確保考生的英語水平足夠應付其專業工作需要。

第三部份 : 臨床考試
這項考試為測試考生應用專業知識解決臨床問題的能力而設。考生接受測試的範圍包括內科、外科(包括骨科的病例)、婦產科及兒科。

考生通過考試後,必須在認可的醫院或醫療機構擔任駐院實習醫生,接受為期12個月的訓練及評核。在這段期間,考生會獲得臨床指導,以便他們熟悉本地醫療制度和常見疾病。成功完成駐院實習評核的考生可向委員會申請註冊。
有晒syllabus, 真係真材實料

HKIE (BS) :
scheme A = 抄logbook, 啲公司根本無提供過training

考牌 :
2年抄logbook 生活 + 2年實際經驗 or 6年經驗 + 1個Fellow+3個Member 簽名 (你做細公司可能成間公司得1條友係HKIE Member !) + 即場寫Essay (題目去到先有)

之後見board 先係世界級, 你樣衰啲都特登問啲同你做開既野無關問題玩謝你, 你下年又可以重新返返去 搵人簽名同即場寫essay 嗰關

你識人就容易好多囉
的確,人地鬼佬成立個學會嘅目的,首先係為成個行業嘅專業發展,發牌只係個副產品。而且人地發牌目的唔係為咗成班X樣圍起幅高牆阻擋外來者,而係真心希望邊個夠料滿足得晒17定16項能力要求就可以加入chartered engineer大家庭以共同建設BSE呢個專業社群。

香港十年前有人帶頭反抗體制飛英國考後,勁多人跟隊過英國考CIBSE, 香港CIBSE branch發現後大為震怒,迫英國嗰邊彈返晒所有香港讀書做嘢嘅考生返香港比佢地魚肉,再大批地翻閹英國成功考到嗰批人。

講到尾,香港班人就係想楂住個發牌生殺大權築高牆保護自己地位,唔係做啲實事嚟提升成個行業嘅水平同專業。人地英國CIBSE真係做咗好多嘢,又出一系列guidelines/standards又夾BSRIA嗰邊出書提高業界水平;香港呢,唔好意思,除咗一堆低水平webinar外真係冇點見過佢地為學術貢獻。

話說當年BIM嗰邊有個叫HKIBIM嘅學會又係咁,剛開始都好算係學術組織,但後尾佢地嘅professional member寫到入housing 同公營機構、developer BIM spec.上 o chart後就成個組織就開始變質,唔專注學術專業,但就係威係勢咁楂住頒發member嘅生殺大權又變成圍威喂嘅組織。後來CIC推出CCBM,成個學會瞬間土崩瓦解,會員年年減少,就嚟迎接滅會。
有冇boot camp 入行
工程衰過醫生

起碼中大港大一畢業真係做到醫生先
另外你話佢控制個牌, 但英聯邦過來考合格率有40%, 支那仔考都17%

HKIE BS 合格率本地生得2x %
你話邊個小圈子啲?
CCBM 咪一鳩樣
香港地凡係見board 先入到會既都係人治
醫委會LMCHK數據只係由今日到1996年,如果搵埋本"風雨杏林路"表七睇埋最早到1977年開考LMCHK嘅數據,過晒三關完成得埋實習整體passing rate大概只有15%
呢個你啱
我都搞錯左, 原來新聞啲合格率係講緊第一關

但起碼都叫公開先
工程界嗰套你解釋得太清楚
做大project先有優勢 細project一樣學到好多野啫
香港啲報紙佬如HK01,仲有個張宇人成日亂講嘢誤導人。剛開始我都被佢地誤導過,後尾自己發掘下啲原始數據先知乜事。
由1977年開始至2022年,總共有11724人有合資格臨床醫學學士學位嘅人報考過part 1; 而要pass得晒part 1 & 2先有資格考part 3臨床,即係我只要知歷年嚟考過part 1嘅人數,同埋合格咗Part 3嘅人數(假設考到part 3嘅都過得埋實習)比較,就知道整體嘅passing rate
由1977年開始到2022,共1669人pass Part 3, 即係大概係14.24% passing rate
真係好得閒嘅可以睇下我有冇計錯

HKIE有冇咁嘅數據?完全冇,甚至連邊個註冊專業工程師除牌呢啲數字,數字咋,唔係要審訊紀錄或過程,都要靠當年人地醫學界嘅陳沛然响立法會查我地,靠醫學界嘅人監管我地,你話工程界醜唔醜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞