學西班牙文其實好過學法文

225 回覆
518 Like 61 Dislike
class你老母咩
英國都就黎收皮
on9 美國第二語言係spanish 第二大族裔係latinx
已經影響到英國
加上latin music 浪潮興起
宜家成個歐洲新一代第二外語最多都係spanish
反而法文少左好多
乜無咩用
法文成堆黑人國家講你講埋我個份
Hola todos

Yo he estado aprendiendo la lengua para hacer dos años con YouTube videos y mi amigo. Puedo hablar y escribir algo básico en una conversación y estoy muy feliz ya, pero también creo que el oído / escuchando es más difícil.

que es tu experiencia y por qué empezó aprendiendo español?
你點做到㗎?
上堂還是自學?
西文c2 法文b2 認真答

career來講 除非你要去個國家生活/expay / 做個個國家嘅公司/ 做interpreter/translator 學外語對cv無咩用
特別係如果你未去到c1工作水平 同寫興趣係游水跑步無咩分別

旅行識朋友來講 西語會好用d 因為人口基數大 旅遊資源多 美國呢個強國又用到 而且西語系國家人普遍friendly open 容易打開溝通渠道

如果為左其他文化原因就見仁見智啦 無話邊個好d
文化係有階級
admit it or not
論點唔夠人講就打稻草人
美國我就唔知
英國搵人識講西文一定少過德法意文
學語文係culture問題
西班牙文化本身冇乜吸引力
at least我喺度感受唔到spanish culture有幾大影響
歐陸都係睇國家
北歐荷語系傾向學德文
反而法國意大利人學西文會多少少

純粹個人觀察
唔知有咩得罪你要人身攻擊我
ancient啦
state school嗰堆可能中學先接觸一兩種外語
public school嗰堆識德文法文係基本 真係夠language freak先會678種咁學落去
Coma mierda
辭職,去左法國學
西定法會易學d? 假設無對兩者有特別偏好
法國都幾億人喇,不過大部份都係非洲。
上網學緊西文,囉左以前打機來時間去學,冇用都好過囉去打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞