學西班牙文其實好過學法文

225 回覆
518 Like 61 Dislike
之前其實上過d 新手班,而家想上返手但發覺好難
Si, claro. Se parece a ingles. Lo he estudiado ingles asi que me ayuda lo que para aprender español.
追左幾季,紙房子
成日都聽到 puta
唔知你去過歐洲未,我自己住過英國,波蘭同奧地利,唔計英文同比荷盧,d後生仔學外語係學西班牙文,支那文多,d後生仔識法文同一d香港人睇av識幾句日文一樣,識merci,bonjour呢d同用黎哄女上床
純粹個人經驗同睇法
如果唔係學開外語Duolingo真係會學壞手勢。Grammar解釋少,集中操練A1-A2 pattern, 為咗強行將個學習過程拖慢。如果真係有心自學嘅話迫人係最痛苦嘅A2逗留咁耐其實會令到人哋行唔到落去。

反之,本身學開外語嘅話就知道點樣搵更加effective嘅資源而唔駛Duolingo。
學緊日文 方便去日本玩同好聽字靚
遲d諗住學埋西班牙文 純粹覺得尾音多e a o
讀寫都好聽同好睇d 同埋唔算少人用
中文+日文ko東亞
英文+西班牙文ko美國+部份歐洲
再之後大家推薦學咩語言好

你本身揀語言去學係有乜preference先?
又唔洗一定識西文先可以去南美既
¿Cuánto tiempo has estudiado español?
Soy unas seis mes.
Yo también. estudio en madrid por 3 meses antes, pero no learn español allí.
aprendiendo Espanol en Hong Kong es muy dificil, no como el Japones o el coreano que mas fuentes
意大利文真係好簡單唔係講笑
FSI Cat 1全部都係英文ok就可以好快上手
不過話快,我都係講緊持續學一年先去到合理conversational
同其他歐洲語言比
你向下流當然支持你
真係唔難
學識左仲可以trill埋日文r
扮極道
個人經驗黎講係
10個月左右B2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞