毒撚抽中陪審團list

310 回覆
15 Like 265 Dislike
如果期間有咩需要例如想搵翻譯係咪可以搵書記幫手?
話時話封信無日子
我等到幾時?
假設我有事出左外國返唔到黎住又點?
果個人做左好多年老細唔想賠 所以想屌到佢辭職 本身叫入房屌 而家去佢位屌 啲理由九唔搭八 應該就年尾想慳bonus
冇日子即係只係話你入左個pool?
如果要你做會俾個日子同地點你架喎
好煩
返香港寫信解釋返?法庭有需要可以向入境處查到記錄 應該係
Break果時有乜需要可以同書記講
會喺一個房仔等(入面有廁所同水機)
翻譯我未試過唔知
本身法庭應該有翻譯
需要既話
Wow 過夜係繼續傾定有房俾你休息左先?

如果第二朝先退庭商議咁當晚有無話限制你唔可以做啲咩 例如唔好睇相關案件既評論 驚唔驚會影響到你對被告既睇法
有房休息
法庭好似4點定4:30就休庭
收左電話我估過夜都唔會俾返你架喇
一開始左退庭商議就冇得同外界溝通

但當然你之前幾日可以自己睇左好多資料
個官有叫你盡量唔好睇/同其他人討論
會有法庭職員比指示你lead 住成個flow?
開庭果時法官會俾指示你
休庭果時會有法庭傳達員帶你
所以我一日未收到出庭日子
我去到死之前都係個pool走唔到出黎有無錯?
分分鐘隔幾年先收到
咁理解有無錯
上庭果時洗唔洗自己jot notes咖,定所有証據口供都有個hard copy俾陪審團退庭既時候睇 又或者有錄影可以睇番?
會唔會比紙筆你take notes
可以照寫信話自己未打齊針再睇下佢點覆 上庭始終要除罩
下咁你開個post其實只係收到信你入左pool?
咁唔係叫「抽中」喎
抽中係會通知你邊年邊月邊日幾點去邊個庭集合

你入左pool就有可能抽中咁解
有啲人可能幾十年都唔中既
我就十年唔夠中左兩鑊
可以jot notes
我有jot,唔寫下野會訓著
證據果啲會俾你睇
相果啲有file會俾你帶埋去退庭果時睇返
一人有一份
錄影我未遇過

成堆筆
我想問 如果有特殊需要既人 點算
比如 身上有造口 要每3-4個鐘清理
又或者 做過腸切割手術 每3-4個鐘去廁所呢D
唔係疾病 但係你行開又會影響到人
過去曾多次因為有陪審員英語水平不足,導致法官要解散陪審團,重溫96年的報道。

現時高等法院有六成是外籍大法官,一份報章的前法庭版主管表示,法庭記者亦需要時間適應。

報章前法庭版主管靳清松指:「有些法官當然有口音,就算我們有時候採訪都覺得很困難,只不過是習慣了聽。陪審員是靠那段時間,忽然間進去就做陪審員,可能需要一段時間適應。」

我們翻查以前的個案,發現間中有些陪審員的英語水平不足。例如轟動一時的石硤尾滙豐銀行縱火案,一名陪審員表示英語能力不足,要求安排傳譯服務,大法官解散陪審團,重新遴選。

去年三月發生的一宗凶殺案,在十一月開審時,亦有一名陪審員向大法官表示聽不懂,大法官接著解散陪審團。

另外,92年8月的一宗藏械案件,93年在高院審訊,當時的大法官是陳振鴻。陪審團退庭商議時,要求大法官用廣東話解釋Constructive Possession「推定佔有」這個法律名詞,陳振鴻表示,對於陪審團的理解能力失去信心,解散他們重審。

原來陪審員聽唔明英文係好common
可以收到信通知你上庭後書面解釋
問下有冇得豁免

其實一般唔會要你坐三四個鐘
中間有break入休息室入面有廁所
個零鐘break一次
中文審就中文宣,英文審就英文宣。

基本上響庭上面成程都唔需要出聲,要出聲都係陪審員代表出聲,通常係坐最近個官嗰條友做。咁佢會負責宣讀比數結果,同埋如果臨尾響房傾唔掂要開庭問問題,咁都係個代表負責問。
如果唔好彩做左代表 又有需要發言 係咪講中文/英文都ok? 鬼佬官如果聽唔明中文就搵翻譯?
講咁耐原來只係on list
我畢左業十年都中過, 身邊得一個朋友中過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞