毒撚抽中陪審團list

310 回覆
15 Like 265 Dislike
又唔係唔想做
但平時講野口窒窒 詞不達意 英文仲要小學雞程度
想問真係入到去做 係唔係聽同埋投票多?

有無做過講下流程
抽中都唔一定係你
大把人都中啦,我阿媽50幾歲小學程度都中
啊媽成日話讀牛津
點知係牛頭角津貼小學
90後頭嘅開始收到信
收過信,坐過但冇選到
有人話自己英文唔得,個官問佢有冇考會考,拎咩成績
有個話自己中三,個官放過佢
其他有考會考果啲就冇得用呢個理由
抽中,兩邊律師都可以唔要你
想抽中其實都唔係咁易
中三都會中?
陪審員的資格
出任陪審員是每一位合乎資格的香港居民應盡的責任。

雖然出任陪審員有時會帶來不便,然而香港是一個法治社會,擁有透明度高的法律制度,陪審團所扮演的角色尤為重要,因此出任陪審員也是一種榮幸。

任何具備下列條件的香港居民,均有資格出任陪審員:

年滿21歲但未滿65歲;
精神健全而並無任何使其不能出任陪審員的情況如聽覺或視覺的損傷等;
品格良好,及
熟悉聆訊時所採用的語言— 即中文或英文(視乎個別情況而定)
個官免唔免你係一回事
真係唔識都要講 而家大學生英文都係好差
讀誓詞個陣已經可以唔識讀
而家係有香港永久身分證嘅就有機中
中文審 都要用英文讀?
我唔係唔想做
係真係怕因為我搞到又退庭換人個啲
個個都係咁架啦 一日都唔知換幾多次 真係唔識咪照講
佢9upper
我都想中,收多份糧,當放假,不知幾爽
之前中左次 當日會有60定唔知100人左右
之後會再抽多次 抽6個定唔知7個(睇單案)

控辯好似各有3次withdraw抽中既人
我果日好撚多人抽中之後都話自己唔得閒又盛
最好笑係有個女仔應該讀緊U用英文同個官講自己唔識英文

做陪審好撚正 開庭果時就唔洗返工 唔一定日日開庭
果時朝10晚4/5
基本上果個幾兩個月都可以講定話唔返得工 佢吹你唔帳
係法例規定 公司唔肯既可以同個官話要返封信証明
果次仲要個官有段時間放假 我地都放埋佢果份
有幾正即, 我都係番朝10晚5左右, 仲可以隨時蛇王無人管倒我
睇定12 angry man先
出多份糧喎⋯⋯點同
一星期有時返一日
有時成個星期唔洗返
最後計返堂鐘多份糧 係差d嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞