入黎講下你身邊無拍拖嘅正常人

242 回覆
273 Like 12 Dislike
其實好多concept 都係d人冇process過習以為常
拍拖都幾麻煩
你愛對方,努力對佢好,對方又未必愛返你
你想同對方長遠咁行落去,對方可能最後會同你講佢未玩夠
你覺得佢係啱既人,無人確保到對方都一樣咁諗
一齊完啦轉個頭散左,又盞唔開心

要搵到一個啱既人真係好撚煩
是但搵個人拍拖我又嫌浪費時間同曬心機
自己一個係屋企打機仲開心
可能我唔正常
覺得自由好好,拍拖比左出去嘅承諾就要負責(例如唔可以同異性單獨出街)做唔到我會覺得對唔住佢,都希望自己做返,但我又唔中意呢種約束 (例如我真係相信有純友誼),辛苦左自己,又唔開心左自己,有時我只係想好單純咁沉醉於玩樂(唔係sex 個d, 但好多時另一半好介意我個人咁social.

同埋拍拖比左陪伴自己嘅時間比另一半咁就冇左,時間係有限,我想比朋友,比自己,比另一半,比屋企人。一齊左就會想依賴佢,成日想同佢一齊,慢慢變到失去左自己,搵唔返究竟自己曾經想做d 咩,想學d 咩,想見識d 咩。 另一半冇逼過我,但我就係好自然地唔見左,簡單至買件衫會諗另一半中唔中意,多過自己覺得好唔好睇,大至有時因為想就佢所以連長遠計劃,職業方向都變埋。

有時孤獨嘅時候都想有人陪伴我,但係我都想自己面對呢啲孤獨,我會成長,發現自己原來有咁多野害怕,我想咁樣多於搵個人去彌補自己嘅孤獨。
Agree同埋人大左的確無咁浪漫主義 根本好多野都係利益 自問份人都幾功利主義 唔想為左d unknown不斷付出簡單講就係驚投資錯左血本無歸
花火巴
認真覺得你唔會低頭係唔夠鍾意
但低過頭 條女仲係無反應 就要走了
有鍾意既人 但唔敢同人一齊
磨磨下就一直都單身
真….
冇勇氣捉緊幸福
淨係想留係comfort zone
而家個世界調轉左黎玩,

以前成家立室, 有個伴係正常人...

而家成到家室有個伴既都係一定要有重大既不為人知甚至做到出面既陰暗面...
唔少人都享受獨處
其實人生目標唔一定包含愛情
應該係gay
識一條女30出頭童顏巨乳,性格都好好但係冇仔,一直收得好密唔會講自己野,成班friend懷疑佢私底下會集郵,條女咁正點會冇人追
有冇諗過呢啲人係無浪漫傾向?
同無性戀相反
姐係唔會有慾望去拍拖 亦都唔會鍾意人
無呢個romantic orientation去吸引到佢溝
或者對人產生愛情嘅興趣(唔代表性趣)
唔正常例子就有
有啲樣衰 瘦到排骨咁
0技能 住公屋
成日自言自語
利申:我黎
有見過 但佢好似聖人咁唔會受任何男仔溝
傾過下要求好高
平時朋友約出街多數都會出,有時有啲唔識嘅人一齊玩,識新朋友都冇乜問題。但係個人真係對拍拖冇憧憬,唔係鐘意有人侵我嘅生活,要遷就另一個,仲要分擔多個人嘅情緒。
就嚟三張,父母都開始緊張,成日叫我拍拖結婚生仔,話我唔係過緊正常人嘅生活。 我反問何謂正常,係咪跟社會大圍就係正常,綠色係咪真係綠色,定係十個人有七個人話俾你聽係你就話係。換嚟嘅係父母嘅白眼。 唉,都幾無奈。
其實單身得耐真係會習慣左
唔使就人 來去自如
想搵果時又唔知去邊度搵
跟住就算數
其實唔係情侶關係唔準
除非不正常到出哂面
有唔少 做朋友都覺得正常仲幾好
一做情侶/曖昧即刻少少嘢就好情緒化好chur情勒出哂嚟
會諗點解A0,覺得自己有問題先會A0
圈子細唔玩app同慣咗自由
然後諗自己問題同樓上一位一樣覺得自卑唔敢去馬
同埋比promise人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞