剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(235)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
你講左既話,起碼你做好左自己既責任,佢聽唔聽係佢既事。在於你黎講,清清楚楚咁完左段關係就已經對自己黎講功德圓滿。
我曾經都被唔清唔楚咁完結,結果糾結左十幾年都完結唔到
本身傾過,等佢set down 好少少。咁我就出年去個邊work holiday 一年,一齊生活一年再睇下點。佢本身打算讀完書,係個邊搵工,順手移民埋。
我地分開左幾個月,佢無啦啦話,唔係好想我過黎。又話唔知仲愛唔愛我
你有冇同佢提起過你既計劃?Working Holiday果啲。
其實佢自己都唔知想點,自己都未有計劃。做人冇計劃就好似隻盲頭烏蠅,生活過得渾渾噩噩,會好浪費光陰
只可以成為一個心結,一個留一世都記住既心結。就算想完全放低都係冇可能既事
好多時候人好習慣拖拖拉拉,目的就係唔想依加既情況有所改變,當改變左既時候就要去接受改變,又要再適應新環境,唔想改變依加呢個comfort zone
傾完多一次又會再想傾多一次,唔甘心就一定有,不過留戀對大家都冇好處。佢又未必想見到你同覆你,你就算搵到佢又可能唔捨得
有傾過我用working holiday去搵佢。只係到我真係比哂錢申請個時,佢就好似動搖⋯⋯⋯佢以為我係出面自己搵地方而唔係同佢一齊住。話未試過同人同居,又覺得我適應唔到。到時日日喊,佢會頂唔順⋯⋯⋯
咁我係外國一個朋友親戚都無⋯⋯⋯正常會想同男友一齊住,有個照應。佢就覺得我會痴住哂佢,佢會無哂生活咁⋯⋯⋯
可能佢初初以為你講下唔係真。其實好多野唔試過唔知,有邊個一出世會同其他人同居,慢慢磨合就得,要互相遷就同尊重。佢怕你痴住佢,咁咪大家傾下點樣攞個平衡點囉,唔係所有野唔岩就分手。唔通做人唔開心就去死咩
冇過去都唔會成就現在既自己,就當一個美好既回憶囉
[member] 係香港個時,佢係咁話講要帶埋我走。個時,我有啲猶豫,慢慢比佢說服左。

磨合尼個道理我明,但我唔知佢係米咁諗。如果係磨合,我都可以同佢行落去,但佢話唔知仲愛唔愛我個時,再加上感覺到佢對我既態度同以前唔同,只係單方面得我一個人想繼續⋯⋯⋯

[/member]
有時拍得太耐拖,慢慢會迷失,唔知自己做緊咩。或者佢係呢段愛情路上覺得攰。愛情一開始係要新鮮,之後行落去就要保鮮。或者你仲可以嘗試既就係諗返起初初最開心最熱戀果陣所做既野,試下再做返之類,可能可以重燃愛火呢
[member] 我有試過⋯⋯扮無野同佢msg返⋯但感覺熱面貼冷屁股⋯⋯好難受[/member]
我明,我都試過,結果更難受,慢慢就會開始冇心機去搵佢
所以我先想斷聯
好好踏出呢一步,將來仲有慢慢長路要行。可能好快遇到一個更好呢
我而家都試緊 感覺好辛苦 不停諗對方想點 係咪最後結果一定係分手 我都係同佢傾完 同佢講想分手就開聲 但又冇講 呢幾日msg完全冷淡哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞