[劇透討論] 點睇命懸2000呎 (Fall)

361 回覆
56 Like 8 Dislike
係戲院咪鬼講嘢啦,問問問
咁活埋同2千呎高塔
咁一定揀高塔,起碼唔駛幽閉空間仲有新鮮空氣
突破盲點
係囉
其實唔難
屌,唔記得咗要攞部機做remote
估鐵塔應該磨擦力唔夠
一係爬上去燈泡到
用衫蓋住佢 開下蓋下
或打SOS摩斯密碼
應該好遠都睇到
就算留意到,會覺得係壞燈泡多
開頭用繩放手機果陣
應該兩條友碌晒衫褲去放啦
可能加埋再多十幾廿米

不過講乜都無用
塔頂細風到放晒手都得果下已經好出戲
只係覺得好玩唔玩玩呢啲
始作俑者付出合適嘅代價

話說講需要energy嗰時
以為會內哄想食對方
雖然知道咁講係廢話 其實本身第一晚已經可以兩個都存活 點知兩個仆街真係見死不救 之後都ending 都無返
Lm
第三者控制唔到冇計。全片最重大錯誤係一開始已經掉咗部電話落街,如果唔係可以吊一個人攞背囊再用航拍機挷電話報警
車都搶埋真係笑到仆街
果兩條真仆街
打個匿名電話報911都唔肯
上帝視角咁睇啦,落去拎返個背包有好大風險,大機會都係要死一個(如果以女主第一日個狀態,佢做落個個死硬),最多都係第一日體力足夠會大d 存活率。
不過都bug架喇
金髮妹成功拎到包之後,女主點都應該要調校條繩嘅位置方便金髮架啦。
見到有個睇法係個幻想係更加大
但又咁啱真係消除哂啲bug
其實爆完偷食之後Becky就已經殺咗Hunter
所以根本就冇落去攞背囊(冇試下調整條繩去更加低嘅位置bug)
無包就梗係冇用過無人機(自己部手機可以用到fd部無人機bug)
當然都冇上去差電(本身呢招work唔work bug、咁嘅動作差足成粒鐘電bug)

加上最後冇影到點救係喺塔頂上面被救定下面天線被救
又冇講hostel嗰度係咪有無人機嘅殘骸

喺呢個設想個過程好簡單:
第一日
丟一隻鞋裝Hunter手機
夜晚射信號彈失敗

第二日
爆咗偷食
Becky喺上面衝動殺死Hunter
Becky接受唔到一直喺上面伴屍至少有三日
幻想Hunter落下面攞背囊
幻想自己渣無人機冇電失敗
夜晚幻想自己上去差電

第三日
幻想自己渣嘅無人機俾貨車撞爛
絕望足一日

第四日
解開部份幻想,接受Hunter已經死咗嘅事實
仍然幻想Hunter死喺下面
幻想禿鷹食傷口俾自己反殺,其實禿鷹係喺佢隔離食緊Hunter (禿鷹唔會攻擊生人嘅bug)
偷襲鷹食鷹
上面將手機鞋放入Hunter條屍嘅空間入面,丟屍
上面獲救

所以上面巴打女友話偷食仆街唔係冇可能有好勁嘅直覺
如果用你個版本
其實女主唔係食禿鷹而係食hunter
而所有觀眾認為女主夜晚係塔頂見到hunter條屍係夢,點知竟然係唯一既現實
不過要成立你個版本起馬要帶把刀
女主點隊冧到hunter
我覺得幻想/腦補係神來之筆,超過一半逃生劇情係幻想就變咗過尤不及。
而且主角幻想概逃生劇情全部都有發生,例如叉電、航拍,只係發生過程多咗一個幻想的hunter鼓勵主角撐落去。
睇hunter做高危動作,應該都好大力大隻,女主要係上面咁細又無工具既情況下殺佢好似無乜可能,反而想知最後女主係咪真係獲救定又係導演呃人要你自己腦補
一開頭都冇無人機
成套野根本係賣兩隻女既波
HUNTER拗後拉繩,我諗起魷魚遊戲入面拔河隻GAME
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞