有無人覺得戲院好嘈?

65 回覆
56 Like 2 Dislike
唔知由幾時開始 想搵一間靜少少的戲院
可以全場靜哂咁睇一場戲 都變得好奢侈

近年的戲院 會見到好多依啲現象

1. 傾計
討論劇情 再一邊講一邊笑
不論咩年紀 小至中學生 大到C9 都會傾

例子:
有次睇鬼片 週圍女生 將會有少少恐佈
已經講定好驚 好不安
然後 後排男女再瘋狂傾計
最後開到聲 指住佢問佢地講完尾
最後都唔會收聲

又試過 前5,6行 成班細佬大聲傾計
家長旁人都不理

2. 襟電話
特別多會係中年人仕 同 港女
啲呀叔好鐘意一面睇戲 一面襟wechat
再用speaker播返段錄音都見過
又或者隔離個港女覺得套戲好悶
用個過光到仆街的iphone襟IG

其實仲有好多 但傾計講野 已經由唔知幾時開始
變成一種文化 同只要唔係好大聲 都要包容一樣
連電影節 電影中心 依啲戲院 電影
我都遇過上述情況

利申: 有人講野 我會即場開聲屌
唔係鍵盤戰士 返到屋企 先屌人
Aggar
根本D人越來越蝗,有乜計?入左場先大大聲開薯片汽水嘅又一堆,食爆谷食到隔離街都聲到又一堆。
覺,好撚煩,而家睇戲真係睇彩數,間間戲院都有啲人渣
有次成班小學雞係度劇透
去嘉湖銀座
聽錄音真係痴線 心諗出去聽啦唔該
去嘉湖銀座

以前會覺得市區戲院一開場就好靜
特別港島區戲院
然後覺得新界戲院嘈啲
e.g巴倫紐 元朗

但依家 全港戲院好都嘈
仲要唔單單係蝗問題 連香港人都會傾計
試過有個醉酒鬼佬坐前面
臭到仆街
仲係咁講野
唔止廢老 中年人後生仔都係咁無品 唔守規矩 無同理心
制止佢都唔肯停,完全唔知醜
去嘉湖銀座

特別港島區戲院
然後覺得新界戲院嘈啲
e.g巴倫紐 元朗

但依家 全港戲院好都嘈

支那狗俾人鬧完都識收聲 香港果班鬧返你轉頭
唔止廢老 中年人後生仔都係咁無品 唔守規矩 無同理心
制止佢都唔肯停,完全唔知醜

依個真 屌人唔好嘈
反而變左自己係異類
去電影中心睇電影節 以為d人會正常少少識守規矩
點知個場黑唒照開手機係度whatsapp 個mon勁光

去嘉湖銀座

特別港島區戲院
然後覺得新界戲院嘈啲
e.g巴倫紐 元朗

但依家 全港戲院好都嘈

試過有次睇戲
後面坐左一家大細 兩個細佬瘋狂踢櫈
之後我擰轉頭問踢完未
個老母問咩事 之後個老頭話個仔踢櫈
然後對父母就無理過
仲要個老母用係屋企睇電視聲線 講足全場
其實唔識教 未撚生
仲要自己係一個咁差榜樣
星影匯睇咁耐剩係試過一次有人嘈住晒

而家多人左 觀眾質素愈黎愈差
去嘉湖銀座

特別港島區戲院
然後覺得新界戲院嘈啲
e.g巴倫紐 元朗

但依家 全港戲院好都嘈

試過有次睇戲
之後我擰轉頭問踢完未
然後對父母就無理過
其實唔識教 未撚生
仲要自己係一個咁差榜樣

父母帶細路仔入戲院睇戲應該要考牌

而家多人左 觀眾質素愈黎愈差

可能我好彩真係未撞過
不過多人左未嚐係壞事,之前咁既人流真係好驚佢執
星影匯個種質素同價錢全港冇一間比得上
去戲院睇戲最怕遇到小朋友
一定會嘈,問嚟問去不停問點解
或見到字同對白就跟住讀

電影中心朝早班廢老
講開電影節,之前hkaff向電影中心試過坐左向個痴線佬格離 會無啦啦大笑同自言自語,仲聽到佢跟住個主角唱山歌 揀位果陣諗住坐d又係自己一個去睇嘅格離實冇死,點知會咁痴線,但條友講普通話應該唔係香港人

電影節有一場 唔記得係咪大會堂
啲staff一見到啲人開手機mon就埋去屌柒佢
睇到我勁爽皮
屯門嗰啲真係嘈啲,有多人做埋啲奇怪嘢
去嘉湖銀座

特別港島區戲院
然後覺得新界戲院嘈啲
e.g巴倫紐 元朗

但依家 全港戲院好都嘈

試過有次睇戲
之後我擰轉頭問踢完未
然後對父母就無理過
其實唔識教 未撚生
仲要自己係一個咁差榜樣

父母帶細路仔入戲院睇戲應該要考牌

根本生仔都要考牌
識教嘅唔生
攞綜援嘅先狂生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞