緊急!魚骨卡喉嚨,想問吓凌晨去醫院有冇得睇專科

583 回覆
13 Like 235 Dislike
保重啊
骨落骨落
識人 試過魚骨卡喉嚨 去埋急症 醫生都搵唔到

結果自己用鉗仔對住塊鏡 夾番出黎
急症室

一入到去應該有人立即幫你夾出來
唔洗分流咩
補充: 由於久病成醫, 可以講吓點分“刮到喉嚨(A)” vs “真係插中喉嚨(B)”?
主要係(B): 會係吞嚥任何嘢有異物感/痛楚, 包括水
&事後一兩日會發燒
由於有部分人太焦慮, 就算(A)都可以有異物感, 但實際係刮到嘅痛楚而自己分唔到&幻覺
細細個試過一次 不過好彩嗰陣時卡得好出 老母幫手鉗出嚟 但係依家係feel到 但係見唔到呢下先淆底
十年前試過卡骨,飲水/扣喉都搞唔掂
每吞一啖口水都feel到,雖然唔太痛
去左醫院急症室等左好似兩三粒鐘,醫生好快幫我夾返出黎
以後食魚變得勁小心
你碌嘢凝妝係秋明山? 識得九曲13彎
只要唔好再食嘢推佢 機會唔太大
btw 漏唔一個程序: 喉鏡之後, 醫生會安排照X光, 有一定機會睇到大概位置.
但個人經驗&醫生都咁講, 因為條骨不可能太大&X光技術嘅根本問題, X光係呢件事, 都係廢嘅. 但程序係要試埋.
就嚟要開個卡骨以後唔夠薑食魚關注組
狂吞雪糕
(冷縮熱漲)
要 係大堂個護士幫病人分流
唔該師兄 好人一生平安
大佬我喺喉嚨唔係碌鳩
分完應該有排等如果去公立
細個啃兩次骨
兩次夜晚去急症室
兩次都係等嗰陣自己推下推下推左出黎
有一次仲有2條骨
P牌正皮唔到
Anyway, 根據經驗, 只要記住
“你自己拎唔返出嚟”
“唔好成日諗住, 只要唔吞固體, 齋飲水, 事情惡化機會好低”
“係醫院等待好煎熬, 準備啲娛樂自己”
你見我都未死得, 冇穿冇爛冇後遺症, 仲生勾勾
捱過呢12小時就冇事

魚根本係垃圾食物,妺下妺下
記得以前小學定中學食條魚卡過一次
撩唔到出嚟好撚辛苦但係冇搵醫生
最後卡撚咗三四日突然間甩咗出嚟
果時去急症都係呢個流程

不過唔敢照內鏡所以甩底

啃住痛苦成星期

最後無意飲左有蘆薈粒既醋搞掂左
就係驚呢樣嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞