緊急!魚骨卡喉嚨,想問吓凌晨去醫院有冇得睇專科

583 回覆
13 Like 235 Dislike
上次小弟卡魚骨(次緊急)等撚左8個鐘
依家都唔敢亂搞
應該頭骨都落埋
Wtf
其實都吹唔大,除非好明顯
個護士會check晒你所有野,人地一日睇幾百個人,睇人仲叻過sales
對唔住咁夜食魚
Pk 真係有大單野發生 見到有成家人入去
好多年前試過 卡到好入
直頭條脷係掂唔到 但feel到有嘢kick住
試哂咩方法都唔得 去咗急症
醫生係咁夾都夾唔到因為太入
比佢夾到反胃嘔咗幾次
最後一次嘔到黃色液體之後無事
應該連埋條骨嘔埋出嚟
情況點?😂
咁我又冇嘔得咁誇張,最多都係嘔返今晚食嗰啲嘢出嚟
仲喺度等緊
依家點?
都好喎,樓主食左好多野,食個生果都好,醫院應該好易搵到橙食
我幾年前食鯖魚都試過,用電話影相見到條骨但有d入,伸個眉鉗入去就會本能反應地作嘔,最後用平嘴鉗叫女朋友幫我鬧快(平嘴鉗易夾中,眉鉗要慢慢對位),試咗半個鐘好在夾到出來
Siu 4 唔啦唔搞咁多嘢
本來唔想回,但我真係有好多卡魚骨既經驗。

1.卡魚骨千奇唔好用d古法

2.唔好加其他野一齊吞,因為有機會令佢卡得更深。

3.(非專業,但我試成功好多次)我建議係feel到有少少卡就馬上催吐。

4,如果搞唔掂馬上急症,佢會用香蕉味既噴霧麻痺你既口腔。天之後用夾加長條既鏡夾佢出嚟。

5.如果唔得,用佢地夾都唔夠深,佢會轉介你去專科(即日)。佢哋又係會用香蕉噴霧麻痺你。之後會用內窺鏡深喉你,你要忍住唔好吐。之後佢夾出嚟比你留念。

6.之後我發現,如果你係人生中卡魚骨多於3次以上又拎唔出嚟。我建議,唔好再食多骨既魚。因為飲食吞嚥既習慣好難改,而卡魚骨係可以好危險,特別係好細既骨。一入左肉內,甚至血管內....

7.鍾意食魚,食魚生啦
我都試過,然後屋企人叫饅頭俾我食話等魚骨黐住吞落肚我印象中唔止食咗一個
我就係呢條骨個影我都見唔到
大前提要有女友
係呀 今次真係經一事長一智
我本身唔食魚,唔係同佢一齊食飯我諗我唔會無端端食魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞