緊急!魚骨卡喉嚨,想問吓凌晨去醫院有冇得睇專科

583 回覆
13 Like 235 Dislike
恭喜曬,今日放個假 ,好好休息喇
屌 我都鐘意沙癲魚
卡到真係好撚唔舒服 一世陰影黎恭喜樓主 下次小心啲食啦
我都試過 但果陣我去醫院 等左五分鐘就幫我夾出黎 樓主等左半日辛苦哂了 冇事就好了
上次鯁左條細骨 8號波 11點去睇急症,等到1點幾到我,入到去同醫生講完野,叫我入病房瞓低,佢去準備下,入到去一個人,間房凍到pk, 打曬冷震,然後喉嚨收縮就吐返出黎
開心到即刻拎住條骨走去同醫生講無事 最後連急症張單都唔記得拎 claim 唔到
咬爛哂係最好
之前試過都卡
然後消毒化妝果d夾 自己夾走
不過可能以前玩開扁桃石 所以覺得好易
師兄仲引佢笑
LM 他日唔好彩到我/身邊人卡魚骨睇返呢個post
急症啦
咁多小學雞派膠
見樓主冇再覆應該已經瞓咗btw恭喜樓主好返,下次食魚小心啲啦
恭喜
經一事 蔡一智 下次食魚慢慢食
無傷骨折最多咪次緊急 你唔睇醫生都會骨質增生自己做返

影響呼吸道會死人 正常都優先處理
一朝比蛇咬
所以盡量都唔食蒸魚
一係好肯定成大舊肉既部份先食
人命黎 點都認真留言
我之前都係醫骨要照,老實講完全無感覺同痛
之前急診嗰個醫生唔幫我妹即場夾出嚟,等咗咁耐叫佢入院,之後入咗院15分鐘就夾咗出嚟,最後浪費咁多時間,仲住咗一日院
你連續飲幾個鐘都可能軟到既
以前屋企人試過
又係鐘意 吮魚骨,唔細的魚唔吮
之後卡著
feel到有野,勁咳

試過拍背,飲水,跳
都無唔得

最後愈咳愈勁,咳到仆街,嘔埋
嘔完都係(kick)著

唯有飛的去睇急症,當時資源好
即刻可以安排照X光,當然係簡單肯係到照個隻啦

照之前循例講下風險,醫生話如果嚿骨好大條,卡得好入就要做手術先拎得番出黎
醫生好波,大我老母,斷估佢以後都唔敢 再吮魚骨

照完又要拎著個底片返出去等叫名,叫你名再比醫生睇你底片,診斷完症就開藥水比我老母,
老母複述醫生話隻藥水可以溶左條骨佢
我︰你都痴線,條骨都溶到,你條喉嚨應該都溶到爛埋
我︰醫生係話隻藥水可以令條骨變軟,跟返消化系統自然排出體外

要湊著呀媽心很累

P.S 呢個係好多年前,睇急症免費的美好時代。現家咩環境就唔清楚
恭喜樓主

不過真係等好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞