中大討論區第八十四回之 峯雲四起.由我踏上中大巔峰

1001 回覆
12 Like 6 Dislike
想問下啲有關exchange嘅問題

1. 如果去英國同埋scotland exchange
cgpa一般要幾高先得?

2. apply exchange嗰陣有得揀去唔去interview 我cgpa 3.17 如果報咗 in得好就好 但我interview一般都表現麻麻 到時衰咗就更加冇可能去到exchange
所以你哋覺得我係應該in定係exempt?

3. 各位巴打覺得我呢個cgpa去到exchange嘅機率大唔大 我依家已經係final year 如果今次都冇嘅話就真係冇機

唔該晒
3.17冇可能去英國
會去到Exchange嘅 不過唔知邊到
有冇師兄指教下屯門通宵點返中大
利申住山頂
通宵小巴/巴士出旺角,旺角紅van 大埔公路落
書院應該得嘅 oal就算啦
你final year不如bno過英國好過
點解你會覺得有用
因為都係哲學野,讀咗哲學入門先理應會好少少(?
同埋本身都諗住讀phil1110
america may help you
有冇人後悔入錯書院
你邊間
我完全冇後悔
無感覺 成年淨係返過去一次
我間書院超開心,但我識人後悔入錯書院
CC?
身邊幾多人後悔入cc 話咩住hall唔易 書通chur 又fyp又stot assembly又多過人
估啱左
Morningside 世一
書院入錯都冇得你後悔(好似係 因為係佢揀你唔係你揀佢
話明分類帽…… 你排到佢第9個choice你都會入左去 識5個cc人 佢地冇一個擺cc first choice 甚至係last choice
好彩我排shaw第一直入
我排第二 然後入左
不過唔緊要 冇fyp就得
就係貪佢夠頹書通又多選擇
我gpa都差唔多
好唔好exempt interview
但係我gpa唔高

自己又唔太識interview
有人話interview好可能會扣分

煩緊好無exempt
唔建議Exempt 搏一搏 如果唔係本身都幾低下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞