大家買邊間旅遊保

538 回覆
12 Like 67 Dislike
citi 個 axa 畀唔到錢,係咁話付款失敗
so 黎世點see

已經買左
次次都買唔同公司 邊間平就買邊間 之前試過比人偷行李 所以會買包財物損失果d (唔見野要報警伶證明)
買過藍十字智邀遊 試過旅行唔見手機 claim到
唔好意思想問下
我遲啲飛日本幾日
想有以下嘅保障:
醫療 - 住院/做手術/睇醫生呢啲基本野
取消/更改 機票、住宿
遺失電話/行李 - 被偷/自己唔小心整唔見

我見安聯同hsbc都有保
而hsbc又係跟axa
咁我應該買邊個
同埋邊間會捉文件證明嗰啲捉得好緊

我淨係想用完啲錢可以真係claim到
以前買過蘇黎世同藍十字都claim唔足甚至乎唔畀claim
報案/填Claim form嗰時留意吓啲字眼
「自己唔小心整唔見」已經唔會有保險公司肯賠
之前係真係被人偷
我要轉機 成個行李唔見左
報哂警有哂啲證明文件都claim唔足錢
好彩機場地勤個部門肯賠錢先叫冇咁傷
但買保險買邊間好
最主要係想要醫療保障同電話/行李唔見
改機票住宿反而唔太重要
因為保險公司知道機場嗰邊都會賠俾你
所以好難claim得足

以前AE自己有旅遊保險好鬆手
俾人玩爛咗就執埋
未試過claim AXA
不過有次旅程中有啲問題搵佢哋幫手都係helpful嘅
其他嘅間間都差唔多

保電話嘅話HSBC AXA最高保到6000(每宗自負額為損失的 20%)
要留意直接同AXA買係唔保手提電話

安聯就係被人偷而爛咗先可以claim到維修費
成部唔見係唔保
仲要行李每件嘢都計晒折舊率(每年10-50%)

就咁睇你需求HSBC AXA係適合啲
發覺呢度好似有agent打手搵食
個人責任間間都唔包你撞到人架車 低上面有人開名話果間賠仰賠得好爽手
但睇terms明明話唔賠
發覺呢度好似有agent打手搵食
個人責任間間都唔包你撞到人架車 但上面有人開名話果間賠仲賠得好爽手
但睇terms明明話唔賠
Generali
冇睇清楚就買左
以為安聯包埋成件唔見咗
早知買平個plan 慳返$40都好
以前買泰加
Hsbc axa 保唔保covid?
試左幾張卡都比唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞