大家買邊間旅遊保

538 回覆
12 Like 67 Dislike
上網比較咗7,8間 發覺無一間可以cover哂因中covid 之後既保障
-出發前中招取消行程
-旅程中 中招後當地既額外隔離酒店費用
-旅程中 中招需要改機票手續費 / 重新買機票
-旅程中 中招需要改香港隔離酒店手續費 / 重新預訂費用
-回港後隔離期間中招extend隔離酒店既費用

有啲係保1,4,5就唔保2,3
有啲係保1,2,3就唔保4,5

有冇人買咗邊間係保得哂以上既 請出招
遠期就揀包123(因為啲風冇講停pre-flight PCR)
近期出發就頭痕啲
冇咩見到
有包改機票

利申就出發
邊間保1,2,3
AXA
呢兩間完全唔掂喎ching
Btw 1,4,5 就蘇黎世
咁我諗我都決定好啦
4,5都係細數黎
保 123穩陣啲
好想講吓最近去旅行買咗MSIG旅遊保險
响外地其間我要睇醫生
返嚟香港隔離無嘢做咪上網claim吓醫生錢
呢頭summit完第二日過咗數比我
快到痴線!
佢保Covid都唔差咖
真心以後去旅行都要買呢間
等我試下先
兩間我都打過去問
Z 無同我講過包第3點

A就簡單啲講 5萬credit 包去前同途中 奶野 既費用
(去前奶既賠所有未出發既費用;途中奶野之後需要改回港機票手續費/重新購買 同埋當地extend既住宿酒店費)

得閒我再打去問多次
買兩份咪得
頭先再打多次去confirm
Z 出發前後中covid 保$15000(取消行程,額外當地住宿,改/買機票,改/買酒店)
回港隔離其間中招 隔外既酒店錢每日50% 上限每日$1000 7日$7000

A 出發前後中covid 保$50000(取消行程,額外當地住宿,改/買機票,改/買酒店)
回港隔離其間中招 除非醫生話係屬於海外確診 唔係既話唔會包 (屬於海外確診既話 都係上面嗰5萬內扣)

財物損失嗰度Z保電腦係多A $5000 其他野就兩間都係咁上下

比較起上黎都好難取捨
Z 正如你所講樣樣都掂到 但我就驚cover唔哂
A 就頭重腳輕出發前後5萬蚊可以好鬆動 要買要改都唔洗就住就住
我都想知 邊間易claim錢 貴都唔緊要
不要用中銀
利申:奶過野!
Thx 巴打總結
正常海外做pcr 陽咗都返唔到香港
落地後隔離中咗要睇返香港醫生/政府點判 你係輸入個案 定 本地確診
前者A有得claim 後者無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞