大家買邊間旅遊保

538 回覆
12 Like 67 Dislike
大家點睇FWD?有無人用過/claim過錢?
成日用佢 保埋手提電話
如果租車
揀zurich 自車自負額包NOC 中價plan 有10000保額

另外,Allianz 保5000蚊電話損毀,回港醫療覆診算高,delay reroute 有20000 都係唔錯選擇
孕婦係咪買唔到旅遊保
上網睇bupa都唔見有
上次我買蘇黎世,去日本唔見部ipad同相機,上埋公證行落口供都無得賠
想問下係唔係香港冇公司會保4/5千米以上嘅登山
佢咩原因唔保?
佢話我無妥善保管財物而導致物品既遺失
咁撚仆街
但點解係公證行唔係警局
唔知,總之我交哂日本既報失紙同claim form上去,佢就叫我去公證行落口供寫番當時發生咩事
仆街蘇黎世貴人一截但都claim唔到 枉我仲一直喺佢度買 轉會了
但係樓上有人成功claim 到
其實每間啲terms都唔同,被偷/被搶/遺留/爆格....etc都有分別,所以要睇清楚同知點玩
你係咪話自己擺低咗/ 漏低咗 返轉頭就唔見咗? 或者擺喺檯面無留意?

要claim 保險一定係要話被偷或搶,唔可以話唔見咗。
有用過同埋claim過。最近一次係一月去泰國,住啲apartment ,出去一日番黎俾人爆左格,唔見左萬幾泰銖,最後報警落口供,攞口供紙俾公司,一個星期已經已經俾番。

如果買FWD,網上直接買會貴左嘅。

有需要可以pm 比較

下次會識講
想問下 我聽日飛巴黎
但程機取消左 有退錢
但係巴黎出發去意大利果程火車 無得退
旅遊保包唔包?
鬼知咩,問番你間agency啦
邊間包日本陽性拒絕入境?間間都係寫隔離強檢先保
我都搵緊 暫時見到得AIG不過係住寫團費

同埋呢間要最貴plan先保$2000 手提
考慮緊買呢間黃金plan + hsbc 標準(保$6000手提 好似係最高)
諗緊蘇黎世定HSBC好
6月先去日本 洗唔洗咁早買定?
我下個禮拜去都未買
安聯性價比高
但 d T and C 好似好簡短
有冇咩文件要交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞