[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (120)

1001 回覆
4 Like 10 Dislike
成日都死圖搞乜嘢呀
呢隻真係好靚
我都想放哂d勞入呢隻
可惜手幼
你都仲肯答佢,正皮
如果講買人生第一隻貴錶
認真….真係推介勞力士
因為有幾多人買第一隻貴錶時真係敢講好識錶對錶好有研究?
買勞的確是穩陣之選
就算第日醒覺所謂名錶只不過是一個大騙局時
都輸最少可離場

到玩左一排,學習了,見多了
才視乎自己所愛去買PP,AP,VC,a.lange,etc
啱呀
宜家目標係Holy Trinity
但以前所講嘅穩陣係可靠耐用
唔怕駛大舊錢買件病壞返來

同而家果種充滿銅臭嘅“穩陣”真是兩樣嘢
其實錶真是小眾玩意
而且錶越玩越燒錢
回頭是岸

我指的穩陣係話初試玩錶世界
發覺不外如是後
退出也不會輸很多
如果一入坑就VC,PP
但才發覺原來不是錶友,已輸了一大舊
Good taste 呀 我都想買vc 。知唔知邊間AD 有得賣?
我都有幾隻,不過好似呢度話齋,又重又唔舒服,加上而家風氣,唔同有錢唔賺咩

你個list幾隻都係好錶
生日快樂
巴打好叻呀,幾年就VC

雖然我都有勞,不過好彩唔過電,又無對勞既執念
反正用勞做標準,學吓點樣欣賞隻錶,工藝,準確度點樣叫好
所以就算而家有幾隻貴野喺手,都唔捨得戴
買咗omega後就鍾情個歷史,加上用“工具錶”標準就無得輸,所以少戴其他了
如果戴住隻steel vc, 花咗真係好心痛
Btw, vc bracelet world no.1
真係回頭是岸嗎?
朱巴好似好有貨,仲等緊好多貨
反而
我毒癮太深….好難戒毒

但都希望其他人能回頭是岸…..
雖然VC不會是世一
但我認為鍾意vc的人是都真心鍾意和欣賞錶
因為vc大部份也不保值

不保值也會買….難道這就是愛嗎
我覺得我自己係好彩屋企唔係等我開飯
跟住又俾我追夢做到自己想做嘅嘢收入都算係咁
先有閑錢可以買錶

同埋手錶我覺得真係自己睇多啲了解多啲最好就有朋友互相share錶經 唔好淨係睇死某幾個牌子就會自然認識多好多

不過反而我覺得手錶真係要有花痕先有好似陪住自己經歷咁嘅感覺 因為長遠嚟計可能到咁上下年份都會拎返去抹油做保養順便可能會拋光 所以有少少花咗唔係太大問題。咁當然唔好去到撞崩跌爛
睇你想買咩款先 因為ad應該未必有好多貨喎你去bt會好好多
之前fifty six俾人彈用用Cartier 芯,但最近好似口碑好左
個樣其實係唔差架 大三針先係9萬幾
正確來講佢係用卡地亞嘅心modify (好似係)
銀面56都好想買 10萬唔洗咪用黎襯下衫
差極都叫vc
或者換個角度睇,勞係好錶,點解勞會令人留下唔好印象?其實主要係因為勞本身係工具錶,同JLC VC PP 呢類造唔少dress watch / masterpiece 不可同日而語,但唔少香港人玩錶視野狹窄,以為勞就係貴錶嘅代表,對於唔戴勞嘅人就指指點點以為自己見多識廣,笑人地唔買勞或者話咩唔保值,而忽略唔少人買貴錶係緣於唔同原因,例如可能對於品牌/型號欣賞,而且貴錶本身有唔少細節值得欣賞,呢啲人根本唔會明白玩錶嘅真正意義。

以Seamaster 為例,本身琺琅面已經好大層次感,加上東京奧運版隻漸變式藍圈,以潛水錶呢類工具錶黎講已經算精彩

利申:本身都鍾意某啲型號嘅勞,好似turn-o-graph同116600,前者有紅針加加牙圈夠特別,後者有40mm加深潛而且用陶瓷圈,而且生產周期短,算係比較特別嘅潛水勞

講起卡地亞 呢排冷落咗佢
以Seamaster 為例,本身琺琅面已經好大層次感,加上東京奧運版隻漸變式藍圈,以潛水錶呢類工具錶黎講已經算精彩

巴打你搞錯左D野
睇睇下都覺得銀面overseas先係最靚,唔會好似藍面咁搶眼而且有種sporty之餘有一種望落舒服嘅感覺,而且比藍面入手門檻無咁高
Sorry 自膠 J Seamaster J到過火,自hi 打錯左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞