[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (120)

1001 回覆
4 Like 10 Dislike
真,衰過gs,完全唔係AP level
完全唔想用
面對現實
AP Level 衰過GS (巨芋除外)

其實鍾意蛇針Big crown多d
不過最新隻白面都係新款樣
就知ORIS唔會用返舊款出自家芯
所以放棄唔等直接買呢隻

機芯可以講係同級入面做得最好最有誠意
一眼望落去就知係完全自家研發
冇任何ETA既影子

成個擺位都係由熊仔樣做基礎由0開始設計
加大版紅寶石軸承可以入更多潤滑油
擺陀唔係滾珠式而係夾鉗式增加耐用度同方便維修
(不過唔知上鍊效率點 要長時間戴先測到

雙發條壼既120小時PR
通常同級既錶用雙發條壺都會前後動力輸出唔平均問題
不過ORIS係齒輪同齒位都已經做過調較
確保動力就算後半都至少有85%扭力
第一日扭左30下擺低冇戴 第二日睇誤差+2
之後呢幾日正常戴每日誤差+3

成個擒縱系統除游絲之外用矽件
再用埋少見既螺絲鋸齒微調
就係要同人講我同出面d所謂自家芯係唔同
而家的確做到耐用 準確 性能都比同級其他錶高出一節
一間獨立細廠敢比得出10年保用係有原因

不過較時間依然有彈針問題
雖然話就話係正常同有方法解決
但係點都會影響到用家感受
ORIS就係衰左呢一步
如果唔係而家應該評價會再高d
同埋條皮帶真係有d垃圾...

不過整體黎講係完全交足哂功課
入手價靚到冇得輸 我冇投訴
街邊$20搞掂 牙力好嘅話分分鐘有得平
如果係ap真用家嘅話應該唔爭依$450
平時天橋無牌小販啲收銀袋都差唔多款
個紙袋仲靚

之前見幾得意, 唔岩戴都買黎儲下, 點知
痴線Everest
上網睇見到係日本買Grand Seiko好似平過係香港買。 黎緊屋企人去日本,想託佢地幫手買隻。

請問係日本買Grand Seiko有咩注意? 買到番黎九成九要改帶,到時係香港可以去邊改? 同埋想知咁樣算係水貨,係香港會唔會無保養?到時要抹油或要整可以點搞?

我第一次買貴少少既錶,求解答
係咪book咗去睇就有
(下星期日去)
yes,入去就有
改帶去AD改
全球五年保養
抹油/維修擺低係AD等半年 寄返日本再寄返嚟

好耐冇戴隻Zenith pilot, 啱啱先留意到鏡面花咗(1點位置)
又準備送去維修中心,唔知保養計唔計
個底靚過以前紅底好多
如果佢隻銅錶出呢款底就正
想要但無入手點
購入自羅湖商業城?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞