屋企裝修,有無人可以分享下各樣電器既頂級裝置係點同幾錢

284 回覆
5 Like 64 Dislike
假設香港一般家庭,600尺兩房,價錢唔係問題但麻煩尺寸唔好太離地
1. 55寸電視
2. 雙門雪櫃
3. 分體式冷氣
全屋惠而浦啦 除咗焗爐
就算電器有事,都係打一個維修電話咋嘛
4. 洗衣及乾衣機
5. 吸塵機
6. 吸塵機械人
7. 風扇
8. 煤氣雙爐頭
9. 蒸焗爐
10.母親大人
10. 抽油煙機
11. 洗碗機
12. 水機/濾水器
13. 其他令生活更好既電器?
千金難買好母親
日日打電話
有d道理,惠而浦好似無出電視only
真係頂級
就係用歐洲牌子
唔係求其噏既日本牌子
漏左空氣清新機同風筒

風筒應該dyson最top
空氣清新機應該Airgle?
老婆/老公 算唔算
1. 55寸電視
唔上8k啦,4k既頂級:sony a95k ;qd-Oled
$26000左右

https://m.price.com.hk/product.php?p=550158

2. 雪櫃最靚應該係hitachi,你自己filter日本製再睇下尺寸放唔放得落

3. 分體一定係大金
其實都係買牌子
電器名牌 同 好唔好係無關係
Tyson 其實好垃圾
7. 風扇唔好買dyson

8. 煤氣爐一定係mega2, 記得唔駛去煤氣公司買,去街外dealer買平好多,安裝同保養都係煤氣公司做返

9. 朋友話惠而浦ok
德國寶, 話晒歐洲牌子*

(意思是使用歐洲國家名作為牌子名稱)
香港地一般住家,廚房唔大
建議水機/蒸焗爐/洗碗機之中做下取捨,買曬3部既話到時廚房冇位擺野
真係諗清楚自己同屋企人最需要啲咩
暫時應該係咁
55寸電視 - Sony A95K $26,000
水機/濾水器 - Quooker Flex 打爆 $27,000
風筒 - dyson hd08 $3,600
空氣清新機 - Airgle AG600 $17,000
吸塵機 - Dyson V15 $5,000
吸塵機械人 - ecovacs DEEBOT X1 OMNI $8,000
蒸焗爐/蒸爐 - Miele dg6011 $12,000

其他未研究
雙門雪櫃
分體式冷氣
洗衣及乾衣機
風扇
煤氣雙爐頭
抽油煙機
洗碗機
仲有浴室寶,熱水爐啦
水機想轉用quooker,可以係台底裝,好似幾慳位,反正星盤下面d位都放唔到咩野
“真”高質電器傢俱討論(24)
https://lih.kg/3075616

有人一直出post討論
唔係講緊頂級但同你要求差唔多啦
洗衣機買miele太貴啦,其他牌子大部分機都係中國製,個心態應該係預5-6年換一部機
惠而浦/西門子/三星/LG之間自己揀

吸塵機dyson v10同12都多人買

吸塵機械人ecovas好似唔錯,
X1omni 買埋成座山既自動清洗會好啲
洗衣機唔係金章都ok? 但烏克蘭製 斷晒啦貨
樓主講到明價錢唔係問題緊係miele啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞