安達臣道天秤意外|其中一名死者為22歲工程師助理 親友悲痛至極 母親:「賠返個仔畀我呀」、「廿二歲咋」

1001 回覆
325 Like 29 Dislike
入去呢啲垃圾公司做 搞到命都冇埋
RIP
單親真係賠幾多都冇用
冇哂人生寄托
點會做唔到成本高d啫
集你老母氣
祝你全家早日生癌
啲人九唔搭八 工程助理同助理工程師都未分到 乜鬼scheme A呀 個𡃁仔係慘但咪鳩噏啦 成日比假資訊
一篇新聞憑咩幫你寫專才呢兩個字 寫員工就可以
但實情入得地盤都當係工人㗎啦 冇所謂啦
又唔係完全唔認可 如果你個香港BEng 俾HKIE認可 都可以以Washingtion Accord考MIStructE

https://www.istructe.org/membership/does-my-degree-fit/

You have a Washington Accord or FEANI recognised degree:
You have achieved learning outcomes at least equivalent to a BEng (Hons) degree partially accredited for Chartered Membership. When you demonstrate you have completed your IPD you can apply for Professional Review.

We automatically recognise second cycle degrees in civil or structural engineering of four or five years in duration.

Remember, you can demonstrate your Masters level learning by passing the Chartered Membership exam.
真乜撚野話邊撚到可以見到佢地係窮人
做工程助理一定係窮
你呢d 連logic都無既傻鳩就真係唔好生仔生出黎都比你教到變弱智
咁收銀都可以唔駐site。駐site位仲少又難入。大部分都係design office
Temp works ICE食先
very sad
晚6?ching睇黎有d誤會,應該係晚8先岩
慘到
RIP
來生唔好黎香港了
仲有冇人敢做工程
咁就無左個fresh grad
喺office 都中 咁client落site 睇都會中
唔做工程先避到
等消防救完人聽朝返去就焊好架啦
肯定
佢地本身就係靠人地停賽食哂個期既project 上位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞