(9月)精工印書局開學未派齊書 職員稱因暑假工離職

69 回覆
43 Like 2 Dislike
做乜野呀 我由第一個留言已經屌緊精工management既問題 支持班靚仔唔柒做

咁都叫spin ???

你要搵人拗交 搵錯人啦
唔關人工事你都講得出 你出黎做野未呀
200一個鐘。。返10個鐘 一日2000蚊
我有正職 都請盡大假 去做啦
我諗你就真係未處理過依d問題

講個案例你知 n年前公司搞開expo 要專業翻譯
翻譯即時native口譯要幾錢 幾貴相信都唔需要我多講 你apply下就知
最後請左個某三大既intern黎做3日 native speaker
但到第2日夜晚 佢突然話有事 第二日就唔返

咁點? 人工夠高啦掛?
問題不在於人工 正正在於 你任何情況下 都唔應該將pt/intern/所有非合約正式員工 同task輸出掛勾
將心比己 依個唔係錢既問題 係佢對你公司無責任 衰d講句 佢唔做 唔係佢死 係你死

講明先 我從來無怪依位intern 因為請得佢既第一日 我地就預左有可能有類似狀況 我果陣公司一向都有plan b
plan b係咩 就係公司office 係pr team ft入面 搵個另一個native speaker 叫佢出黎頂一日 完
暑期工爆料發生咩事
Ok師兄我心平氣和同你講

首先,旺季請多啲人黎幫手係好合理,呢方面我唔認為係精工印management問題

問題係你待遇夠唔夠好留住啲人,你係急住要開學前交到貨就應該要出高啲人工,50蚊人工絕對冇吸引力,返工日子時數又長。

另一方面,你又話啲後生會搵夠就走,又話咩返呢啲工冇CV吸引唔到佢哋,我就唔認同,咩人返工都係睇錢,你出得起錢無論後生中年都會肯捱埋。

唔請熟手咪就係因為熟手散工叫價高,講到尾咪又係錢作怪,唔明你點解要話唔關待遇事,

到於你支唔支持後生去玩就完全off topic,但係唔好講到後生會為咗玩唔睇人工隨時走人
一睇就知係閪公司
精工係香港仔黃竹坑
佢唔夠人高
邊會買佢做
Btw 準時1930走
都要2000先食得飯
南區開50蚊
希望多d 學生哥可以睇到呢篇新聞
等自己知道仲有d power唔洗比d傻西公司壓榨
其實開學欠幾本書唔係正常既咩?
想覆一覆上面話人工同去玩既問題

好明顯就係間閪野待遇問題啦,一星期休一日,
如果要怪後生貪玩,咁你一係出高啲人工請成年人囉,我唔撚信你出夠$80-$100,班有社會經驗嘅成年人都係放你飛機呀

班仔辭職你唔識再請人?
出唔到貨走去掛班仔,
實情係待遇、管理都一樣有問題
班暑期工幾時請先?8月30號?

利申: 我以前做,頂多做到8月中,留返兩個禮拜、過真正暑假
肯定好閪
但都有廿個暑期工入職

我已經分唔到到底係用50蚊時薪請暑期工仆街啲定係連50蚊時薪都肯做但一獲橋起老細仆街啲
對中學生唔算低
約成人老麥價

但問題係工種 工時 同待遇
工時新聞已講

待遇其實睇佢賴班pt
就知平時幾咁閪

得閒返老麥
仲有女溝下先
咪係 d廢老成日打稻草人提埋哂d off topic points黎討論 好難唔比人覺得係抽緊後生仔水
精工班管理真係有中國人傳統精神:

千錯萬錯都係別人既錯, 無得頂呀

如果你有獅子山精神, 老闆都會落手落腳通宵做埋佢啦
老闆/管理層閒閒地都1個頂班後生學生哥3~4個啦,
再1日返16個鐘, 1個等於7~8個人手啦
再1星期做足7日, 根本3~5個等於20個學生哥
點會解決唔到??
其實唔難........係個老闆/管理層自己都懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞