(9月)精工印書局開學未派齊書 職員稱因暑假工離職

69 回覆
43 Like 2 Dislike
有超過60年歷史、為學校訂購教科書的精工印書局,被指未及在開學前向學生派齊課本。精工印書局解釋,早前聘請的20多個學生暑期工突然全部離職,以致人手不足。

據指,受影響的中小學多達30間,精工印書局在其社交平台表示,正與各學校商討合適的補書方案,著家長耐心等候,不用前來書局補書。

有精工印書局職員向傳媒指,早前聘請的20多名學生暑期工在貨倉工作,卻突然全部離職,以致人手不足。精工印書局於今年6月曾發文,以時薪50元聘請暑假客戶服務大使、倉務及跟車人員。在7至8月間,工作時間為星期一至日,上午9時30分至傍晚7時30分,每周輪休一天。

教育局表示,如部分課本未能送到學校,校方可參考以往做法,聯絡出版社作臨時安排,如提供個別章節的電子或印刷版,以免影響教學進度。
https://www.am730.com.hk/本地/精工印書局開學未派齊書-職員稱因暑假工離職/336806
暑期完左咪無暑期工?
00後唔捱得
9月開學唔洗返學?
【有線新聞】為中小學訂購教科書的精工印書局,開學未派齊課本,解釋是因為大批員工突然離職;教育局建議學校聯絡出版社,提供課本個別章節。
開學了,莘莘學子要準備寒窗苦讀,但精工印書局「鬧書荒」,現在訂書要等至少兩個月。有家長和學生排隊等補書,他說書局欠他十本書,來到只買到三本,中五學生:「沒書便看螢光幕,如果能補貨最好,萬一沒有便看看其他書店有沒有二手書。」學生Chloe:「在外面再找找,或者用電子書,同學也一大群人沒有書,學校正在想如何解決。」
受影響的約有30間中小學,書局叫家長不用來補書,說正與學校商討補書方案,但他們依然來,家長陳先生:「試一試、碰下運氣,幸好拿取了大半部分的書,家教會安排會否把高年級同學的舊書,留給低年級同學。」家長林先生:「預訂後不知道何時齊書,唯有來排隊。要呆等,不知道是否真的有書,擔心白等。」
教科書放在走廊,部分仍然未開封,一些已經拆箱的,未分開不同級別、科目,全部放在一起,書局解釋未派齊書,因為人手不夠,聘請廿多個學生暑期工做貨倉,他們突然全部離職,精工印書局職員陳女士:「今年暑假只得兩星期,他們認為要去玩,便辭職,一走便全部人離職。
教育局說,如果部分課本未能送到學校,學校可以參考以往做法,聯絡出版社作臨時安排,例如提供個別章節的電子或印刷版,以免影響教學進度。

有無反醒下點解咁多人一齊唔做
一班暑假工唔做就可以玩謝你地間書局 ?
年年搵班學生笨柒低價做倉
唔收返你錢,畀你嚟學嘢,重想點?
暑期工唔係quit去玩唔同你返一世咩
今年個"暑假"仲要亂曬大亂
不如精工反省下點解要慳皮到唔夠full time跟
惡意辭職,關乎國家安全大事
有超過60年歷史、為學校訂購教科書的精工印書局,被指未及在開學前向學生派齊課本。精工印書局解釋,早前聘請的20多個學生暑期工突然全部離職,以致人手不足。

據指,受影響的中小學多達30間,精工印書局在其社交平台表示,正與各學校商討合適的補書方案,著家長耐心等候,不用前來書局補書。

有精工印書局職員向傳媒指,早前聘請的20多名學生暑期工在貨倉工作,卻突然全部離職,以致人手不足。精工印書局於今年6月曾發文,以時薪50元聘請暑假客戶服務大使、倉務及跟車人員。在7至8月間,工作時間為星期一至日,上午9時30分至傍晚7時30分,每周輪休一天。

教育局表示,如部分課本未能送到學校,校方可參考以往做法,聯絡出版社作臨時安排,如提供個別章節的電子或印刷版,以免影響教學進度。
https://www.am730.com.hk/本地/精工印書局開學未派齊書-職員稱因暑假工離職/336806
暑期完左咪無暑期工?

唔洗問都知點解會離職啦
想講時薪50已經比某間書局出手好太多
之前又話係純粹因為一個員工唔做?
呢啲公司快啲執柒咗佢啦
50蚊一個鐘 一星期一日休息 每日返10個鐘
港資公司真係阻礙社會發展

庇護工場啲人都劈炮唔撈啦
倉務及跟車 50元?
當年返漢榮38蚊,而且有可能低處未算低
搵唔到人賴就賴暑期工?
又想spin去後生貪玩/廢青?
$50.1個鐘,出得起錢驚請唔到人?
起碼100蚊啦至少
仲要係講緊好多年前嘅價
佢老味賺完學生錢仲要揸到啲學生咁盡
問題係 D書一箱箱應該幾重下
其實唔關人工事
當你出到$200HKD一個鐘
學生搵夠就會去玩 去約女去唱K食飯 可能你高人工佢走得仲快
你去到尾期就開學都唔夠full time補底 係好on9既management
$50出手咁低,肯定遲到又罰錢,嗰樣又罰錢
20個暑期工一齊走好正常,抵撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞