(9月)精工印書局開學未派齊書 職員稱因暑假工離職

69 回覆
43 Like 2 Dislike
時薪50 去做外賣師唔好
話明暑期工,開咗學仲同你做
但話時話暑假工啲職責咁重要嘅咩冇佢哋出唔到貨
快啲執咗佢算啦
欠帶課本 十次一缺點 廿次一小過
逐科逐本計
今年個操行表精彩囉
試下一個星期比兩日假,或者返收工時間唔好咁閪
乜撚野唔關人工事,你個工作待遇唔差,學生點會唔衝埋搵埋
真係當人on 9唔捱得?
暑期工過咗暑假離職有乜咁出奇
全部人辭職
咁一定係公司問題啦
從來無人話班細既唔捱得 唔好塞野落我把口
後生唔去玩 唔通日日返工?我絕對支持班細佬玩多d

所以人工同pt人手根本無必然關係 甚至待遇都無關係 班細會走就會走 你控制唔到
你唔應該依賴pt都去做ft野 點應該有ft都補底 特別係講緊有deadline要交客既task

依個係基本
$50個鐘,每七日休一日,離職要快
關暑假2星期撚事咩
你請暑假工夠18歲
都大學/大專/考完dse 啦
一早放假啦

肯定有其他問題出唔切
Spin 去班暑期工到

你都識講暑期工
9月開學 睬你都傻
呢D教科書局得暑假先有大宗交易,平日貨流量少,所以一至兩個放係倉

到暑期貨流量大,加上接埋十幾廿間學校嘅訂書服務,要做曬每間學校所有年級的接貨、包書,呢個時間先需要人手,但一過九月,又會變返一至兩個就搞得掂嘅豆泥情況,所以先要請pt

所以請pt係教科書局最大出路,否則一係唔做學校單,一係平日蝕錢,問題係你點對班pt仔,當人係打工定當人係狗

哪怕你出返ft糧比班pt,帳面數蝕左兩個月,實則上賺返十個月,pt見你出良心價,又唔會咁輕易集體劈炮,有d甚至想執左幾千到開學先玩
我唔反對待遇係重要 但你試諗下 大把物流貨運公司 expo都係玩依套 好多都係散工打世界
咁你點解唔正經經請返一般行內散工做到開學前
你全部起用曬暑期工 學生哥CV都賺唔到 人地理得你咩
暑假2星期?請中學生?
人工高待遇好
班後生仔就算要玩都自然會睇在錢銀份上同你頂埋佢先玩

d書若果係準備左既話,就算後生仔PT走哂都一定有方法派到
係睇個老細肯唔肯俾多d錢

依加既社會咁容易搵到物流運輸既方法.班pt走左你就收皮?

搵鬼信咩
好快手執啦
時鐘pt
放no-pay leave
仲可能唔包飯鐘, 唔包食
中午出街食, 呢家咁既環境
其實唔算賺好多
7-8月開始最少出緊聖誕節party貨比歐美,撞曬期,行內散工返呢d多過書局,請個行內散工又話唔定做做下跳去下間做,其實同請暑期工差唔多

同埋講到尾就係呃細路唔知價,行內散工打滾多年,點呃
港奴:暑假應該要返工
係唔係KK園 同 新疆教育營嘅分別?
香港教科書不嬲多黑暗野
中學生應該記盡啲缺點佢

大學收生會睇你操行A+收你咩
你都戇鳩鳩,咁都要幫間垃圾公司spin,又要口講話唔係屌後生仔,又要暗串後生會搵夠即走由得你死冇責任心

點解唔正經請返行內散工?講到尾咪又係錢問題,你肯畀多啲錢請行內熟手散工,使咩請學生哥姐,咪又係諗住請縮數請廉價勞工

咁既人工想請人幫你炒全年最忙嘅時間,50蚊返M記都有啦,時間又可以就,點解要同你返六日每日十個鐘,唔好話200,你畀得起100都大把炒散同你做啦

搵夠論仲好笑,你份工如果係待遇咁吸引,點解我唔辛苦多幾星期搵盡先休息再搵工,咪又係你出手低工時長囉,如果二幾個一齊走,咁可以加埋老闆閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞