[細思極恐][恐怖、搞笑] 不連續人生 (選項故)

130 回覆
15 Like 5 Dislike
「其實呢,我真係想問。周海問你會唔會厭倦呢個世界?」周詩靈仍然望住前方,好似望向遠方,又好似望緊玻璃裡面嘅我。「你會唔會覺得呢個世界一成不變到想毀滅佢,定係陌生到你唔知點適應佢?如果阿惠每日痴住你一次,會唔會成為…適應恐怖嘅一種麻藥?」

我︰「咩意思?你一直咁講,唔通又同啲乜春醫生一樣,又想話我精神紊亂?」

周詩靈︰「唔洗驚,我仲記得同你喺中庭嘅見面。我仲記得。」

吓……???佢記得幾日之前嘅事?自從我俾人扑爆咗個頭,每一日即使同一批人出現喺眼前,佢哋嘅記憶就好似日日都唔同︰同樣嘅面孔,但係好似被重灌咗嘅電腦,日日都唔同。當我已經習慣唔提起「琴日」、「過去」,周詩靈竟然…同我一樣記得我眼前發生過嘅事……?

周詩靈︰「你好驚訝?」
白將軍晚安
我︰「嗰日係點架?」

周詩靈︰「風和日麗,你同成日同你玩埋一齊嘅阿慈喺中庭傾咗好耐,阿惠拉我過去,話你靚仔。就係咁,我哋嘅碰面。」

我︰「你一直留意住我?」

一個著得咁奇怪嘅人,冇理由佢嚟咗咁耐我都唔知架喎?冇可能!

「唔重要。」周詩靈合上眼。「你記得嘅嘢,其他人唔記得;咁你又點確定我記得嘅嘢?」

屌…你個死八婆…即係講你知我而我唔知你,我在明佢在暗。知道自己處於劣勢就覺得好火滾。

周詩靈︰「我知你諗緊乜。」

你又知?

周詩靈︰「你一定懷疑我係變態、痴線,所以先無端端同你講啲咁嘅嘢。」

冇,點會懷疑你,我直頭覺得你係喇。邊有人喺精神病院著到咁架?白素服,條褲仲要咁撚短,你估灣仔動漫展咩。

周詩靈︰「我覺得我哋有共同話題,不如我哋做個朋友吖?」

我︰「呢度係精神病院,唔係speed dating喎。」

我靚仔你都唔洗date我掛?

「我覺得我哋好適合做朋友呀。」講咗咁耐嘢,周詩靈終於望過嚟,而唔係好似望前面又好似望住倒影嘅我。「周海問,你唔賞面…?」

我︰「…」

條八婆嗲人把聲…唔錯。不過我唔明點解條友唔去剪頭髮。

「咦?周海問?同女仔傾偈吖?」
白將軍
你有睇
係咪台劇
唔係
如果讀者喜歡,希望可以點入去俾啲讀數我 (bookmark / like / read都得),等我有得統計吓,方便日後改進之用

Penana: https://www.penana.com/story/110477/不連續人生
紙言: https://www.shikoto.com/articles/258948.html

多謝各位嘅支持

=======================================

7章 - 琴日

「周海問,今日咁有閒情逸致呀,同女仔排排坐傾偈?」

目光一移,見到我嘅精神科主診醫生企喺眼前,呢個鐘數唔似巡房,唔知咩風吹佢過嚟。

醫生望咗一眼依然微笑嘅周詩靈,咁嘅衣著,喺青青醫院應該算獨一無二,做檢查嘅醫生見過一次一定有深刻印象。醫生求先望咗一眼,話唔定諗起好多奇怪嘅往事。

醫生︰「周詩靈,幾好吖嘛?今日精神點樣?」

「感覺幾好。醫生有心。」出奇地,周詩靈答得好正常。

對住我就「不如我哋做個朋友」。

「你今日好精神喎,下次檢查再幫你睇睇病情有冇好轉。」然後醫生轉而望向我。「周海問呢?」

我︰「我?」

醫生︰「記唔記得琴日做過啲咩呀?」

又係呢個問題…好似好易,對我嚟講好難。琴日我做過啲咩呢…正確啲問︰喺佢眼中嘅我,琴日做過啲咩呢?我嘅記憶裡面…琴日係工作日,又入工場摺信封摺筷子套,但係我覺得講俾醫生聽,佢又會話我冇做過,講嚟嘥尻氣。
Lm
See
醫生一直望住我個樣,好似想捕捉我回憶得有幾吃力,凝神注視。幾秒之間,只有電視聲迴盪。

「琴日打掃,周海問你掃咗邊度呀?」周詩靈突然插嘴。「我哋琴日洗浴室,好辛苦好攰呀。」然後好似用直視方式打咗個眼色。

「呀…我記得喇…」我搲兩頭。「我琴日…掃地,然後我…好似點阿慈做埋我嗰份。」

周詩靈︰「洗廁所吖嘛,你仲同我講點阿慈去做嘢。」

我︰「吖…係。我好似點佢幫我洗埋我嗰份。」

「蝦蝦霸霸。」周詩靈輕輕搖頭,一頭長髮跟住擺動而扇風。

「原來周海問你周圍又恰人。」醫生側目望我。「不過,周海問你終於答啱第一次。係,琴日係一個月一次嘅打掃日,院友會幫手做簡單打掃工作,叫做幫吓手同埋活動身體。」

咦?我答啱?我竟然答啱?本來我喺度諗︰反正醫生唔會信我講嘅嘢,不如順住周詩靈嘅說話尻噏咋喎?其實我都唔肯定自己掃咗咩地方、點阿慈做過啲咩。咁奇怪?
唔係…有一點更奇怪,點解周詩靈佢…既記得我哋嘅相遇,同時又記得今日嘅呢個我曾經做過啲乜…?一直以嚟,只有我記得我記憶嘅嘢,其他人只會記得我唔記得嘅嘢,點解眼前呢個女人會記得晒所有嘢?係所有嘢喎?

「終於記得自己做過乜,有進步。」醫生點頭示意佢好滿意我嘅對答。「如果情況一直好轉,周海問你或者可以番得屋企喇。下次定期檢查再睇吓你病情係點。」

披住白袍嘅醫生走咗,剩番覺得不可思議嘅我,仲有…

周詩靈︰「哈。」

求先提水提啱咗嘅…周詩靈。

「恭喜你喎,周海問,你病情好似有好轉喎。」周詩靈又用側面對住我講。

我︰「你究竟係咩人?」

「我係咩人?你見醫生問我近況架?」周詩靈笑住合埋眼,神色自若。「咪精神病人一個,我有理解障礙,對呢個世界嘅認識同其他人唔同。」然後好斯文咁飲咗一啖水。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞