[細思極恐][恐怖、搞笑] 不連續人生 (選項故)

130 回覆
15 Like 5 Dislike
好高興引起你嘅興趣
故事會一直寫落去
感謝支持
多謝油dee支持
讀者追更係作者死都繼續出嘅動力之一
加油加油~謝謝你
唔使多謝
越嚟越多人睇
如果讀者喜歡,希望可以點入去俾啲讀數我 (bookmark / like / read都得),等我有得統計吓,方便日後改進之用

Penana: https://www.penana.com/story/110477/不連續人生
紙言: https://www.shikoto.com/articles/258948.html

多謝各位嘅支持

=======================================

6章 – 再一次自我介紹

「嘻!」

我︰「…」

「嘻嘻!!」

我︰「…」

呼…其實佢做緊咩?

「喂,靚仔!院友嚟計,我發現你都幾靚仔吖!」

我︰「係咩?」

俾呢度啲人讚,我唔覺得開心。

「你唔想識我咩?」

屌,我本來就識你,咩想唔想識?

我︰「…」

但係…我唔夠膽講︰我一早識你。我知佢係邊個,佢係早兩日我見過嘅阿惠,如果佢梳下頭、打扮下,佢個樣應該幾令人難忘。只係,佢未必「記得」我係邊個,我唔肯定。

阿惠︰「呢度啲男人好鐘意同我講嘢架!佢哋好鐘意叫我妹妹然後搭我膊頭。點解你唔會好似佢哋咁嘅?」

因為我唔係阿慈嗰啲人,我唔係入嚟抽水架。

阿惠︰「喂!點解你唔講嘢吖?」

喺青青醫院嘅娛樂室,無聊嘅電視背景音之下,我望咗一眼阿惠身旁、阿惠求先同我介紹過嘅朋友,係「又」介紹過嘅朋友,同樣嘅開場白︰「同你介紹吖,我朋友,周詩靈。」然後佢好似尊石像咁一直坐喺阿惠旁邊,雙手放喺大脾上面,正襟危坐,直望青青醫院病房康樂區牆上嘅陽光;表情冇三分呆滯,嘴角一直露出一個小微笑。
又轉
阿惠︰「喂!你叫咩名啫!」

我︰「周海問。」

阿惠︰「周海問!好開心識到你呀!你識到我開唔開心呀?」

我︰「開心,好撚開心。」

「不如再開心啲,佢係我朋友,周詩靈,同新朋友周海問傾吓偈啦!」阿惠又講多鑊。

周詩靈︰「嗨,幾好嘛,周海問?」

我應該點答?

阿惠︰「周詩靈靚唔靚女呀?」

我︰「嗯。」

除咗頭髮太長同著格格不入嘅白素衣,冇咩可以挑剔。

阿惠︰「咁我呢?」

我︰「都好靚。」

除咗白痴之外,冇咩可以挑剔。

「我好開心呀!」阿惠向我身上一靠。

屌!我仲開心呀!我就快頂唔住喇!一個少女咁樣痴埋嚟!佢咩料呀?有咩居心呀?

「咦?惠惠?你做咩走咗過嚟呀?咪話咗就快做檢查囉!」一個護士嬸嬸喺走廊轉角出現。

「等咗好耐都唔見人!」阿惠嘟嘴。

護士︰「快啲番嚟喇!醫生開完會而家等緊喇!」

「好!」阿惠抱住我隻手企起身,胸前嘅肉貼住我貼到實一實。「拜拜周海問!」

我︰「拜拜。」

然後永別,我諗我哋未必會再見架喇,睇嚟我都要諗定下次見面時候點樣又做自我介紹。
人呢
(更新速度變更通告)

此故事更新頻率會設為不定時
好特別
休息吓
樓主加油
「享唔享受…求先嘅時間?」髮間照出視線嘅周詩靈直死死咁望住前方,面露莫名笑容。

我︰「『享受』係咩意思?」

周詩靈︰「任何角度而言。」

阿惠年輕嘅肉體,應該仲係讀緊中學嘅年歲,一挨埋身……嘩…真係係男人都覺得正!

「你覺得好正?」周詩靈望向電視櫃旁邊嘅一塊玻璃,喺裡面,我隱約見到周詩靈嘅眼神。

原來佢一直用不可思議嘅角度望住我…

「唔會有男人唔鐘意囉。」百無聊賴,我雙手放喺後尾枕。「阿慈都幾鐘意。」

條咸蟲每次都挨埋去阿惠,同佢痴到實一實,佢啲乜春「失控症」面對阿惠「發作」得特別勁。正人渣!不過我冇主動挨埋去,係阿惠主動過嚟架!唔關我事呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞