[細思極恐][恐怖、搞笑] 不連續人生 (選項故)

130 回覆
15 Like 5 Dislike
日常事忙,明顯少咗時間寫文了
只能講,會一如以往寫到結局為止,我開嘅文從來冇中斷。覺得好睇嘅話,希望多多支持
歡迎新讀者
朱古力太肥
食蕉健康
最憎食蕉
「同你?」我望住佢個低能樣。

「係呀!我好叻架!」女仔指住自己。

我︰「你邊個呀?」

女仔︰「我叫阿惠呀!間中就要入嚟住,上星期醫生叫我入嚟做檢查同睇唔知乜嘢,一直到今日。」

我︰「你咩問題呀?」

阿惠︰「好難嘅說話我唔係好明,聽聽下好似冇聽過咁。」

又話自己好叻。

阿惠︰「醫生話我有理解障礙,俾藥我食。」

咁我講嘅嘢佢聽唔明架喎,正常人嘅阿慈都叫我收皮,眼前呢個女人唔明我講嘅嘢,問佢有咩意思?

「問我喇問我喇!」阿惠好興奮咁撲上嚟攬住我,一陣女仔柔軟嘅觸感直達身體嘅每一個細胞。

抵抗唔到女仔嘅熱情,我緩緩開口。

我︰「如果…我話如果…如果你記得琴日發生嘅事,但係只係得你一個人記得,身邊嘅人唔再記得,你覺得…咁樣係你有問題?定係身邊嘅人有問題?」

「我記得,其他人唔記得…」阿惠抱面皺眉,認真諗嘢嘅樣好似一個長大咗嘅小妹妹。

我︰「定係…個世界有問題?」

「身邊嘅人有問題。」

一把聲突然響起,傳嚟肯定嘅答案,由阿惠求先嚟嘅方向,原來有一個人一直企咗喺旁邊。我抬起頭,見到第一個喺青青醫院唔係著睡衣或者職員衫嘅人,一身白素衣,同成個環境格格不入,完全脫離常識嘅存在,佢係痴線裡面嘅痴線;頭髮異常地長,有生以來第一次見有人長髮去到大脾;佢唔係好高、瘦削,白嫩嘅大脾喺陽光之下照得白裡透紅。
推唔郁都唔緊要,俾我知道有讀者睇緊,有個支撐都係好大嘅幫助
一直冇人會幾擔心
唔食生果
請你食豉汁蒸橙
淨係唔食蕉
好 一直都想試
新讀者 lm
係我會諗嘅嘢
明白
間唔中會入嚟推一推
我︰「點解你諗都唔諗就覺得係人哋有問題?其他人都唔記得,得你一個記得,點解唔係你有問題?有冇懷疑過你見到嘅、記憶裡面嘅,其實都係幻覺?」

長髮女︰「呢個世界上面仲有好多嘢係其他人冇辦法證明。佢哋證明唔到,唔代表係你嘅問題,亦唔代表嗰樣嘢唔存在;如果你真係見到,可以肯定你冇問題。」

我冇問題…

「因為你見到一個真實存在嘅世界。」長髮女仔撥一下遮住面嘅碎髮,玉手停喺臉頰上面,透出一張娃娃笑臉。「前提係你真係見到。」

我︰「你係…?」

「同你哋介紹吖,我朋友。」阿惠拉咗長髮女仔過去。「佢叫詩靈,周詩靈。」

周…詩靈…

阿慈︰「拂…拂…拂…拂…拂…拂…」

周詩靈︰「喝!」

嗰個叫周詩靈嘅女仔一腳踩落去想衝過去嘅阿慈嘅拖鞋上面,阿慈痛到即刻痛到跪喺佢面前震晒。抵死,原來你嗰啲「失控症」可以咁醫!

「你見過咩?」周詩靈抬頭望我。「你見過…其他人唔記得嘅世界咩?」

我︰「…」

周詩靈︰「周海問?」

?!

點解…佢會知道我個名…?我哋第一次見面咋喎…

周詩靈︰「我一直睇住你。」

一直…睇住我…?
「我應唔應該講…『幸會』?」周詩靈嘅笑臉由密過巴曲嘅長髮透出,比恐怖片更恐怖。「周海問,你想我點講呀?」

我︰「點解要問我?」

周詩靈︰「你控制唔到見過嘅嘢,我俾你控制番一次,咁你咪變番正常囉?係咪?」

死八婆……

「佢剪頭髮嘅話應該幾靚女,不如忍忍先。」阿慈搭我肩輕聲講。

我︰「我忍你老母呀,佢挑釁我呀屌你左面屌埋你右面!」

阿慈︰「橫掂你都係扮架喇!難得因為你痴呢條線所以有囡埋身,好好利用呀,實食冇黐牙。」

你條咁嘅友,住青青醫院都可以掛住溝女,正宗「窮心未盡色心又起」!

「喂呀!究竟你哋講緊乜?我聽唔明嘅?」阿惠天真嘅面孔來回我同周詩靈之間,好似要求解話。「阿靈!你明明渣過我,點解聽得明架?」阿惠搖周詩靈對手。

我︰「佢渣過你?」

阿惠︰「係呀!我哋見同一個醫生,我同佢有同一個病!」
即係理解障礙症患者。挑!原來係弱智!

阿惠︰「佢仲係中度添架!」

仲要比阿惠嚴重,憑咩講到自己好似知道咁?講笑咩?

「我知你諗乜。我知。」周詩靈塊面就好似隔住面紗咁,見到半張,若隱若現。「我覺得你冇資格話我。」

哼!中度理解障礙症患者話我冇資格話佢喎!

周詩靈︰「你著緊咩衫呀?」

青青醫院嘅病人睡衣…

我︰「你呢?係病人又唔著睡衣,著到咁。」

白素衣,真係不正常人類。

「喺醫院都冇話唔俾咁著架?」周詩靈行過我身邊。「你唔覺得自己有病,但係你著咗睡衣。有冇諗過點解要著?」

我︰「…」

周詩靈︰「有冇諗過︰其實你冇錯?」

佢轉過身,向我揮手嘅背影,佢嘅長髮隨步姿擺舞,起舞翩翩;佢挺起胸膛走,踏過草地石級,臉龐始終向前。異常世界嘅異常,如果敵人嘅敵人其實就係朋友,咁不正常裡面嘅不正常,會唔會係正常?咁可唔可以將周詩靈類比成…佢其實係一個正常人?

精神病院裡面,住咗一個「正常人」。

咁點解佢會俾人關喺度?點解?
歡迎新讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞