香港人睇演唱會文化真係好撚差

261 回覆
1587 Like 744 Dislike
直播撚
係真係好撚差 想屌好耐

3:10至3:20 聽到我 尷尬癌末期直接死,唱個位觀眾好出黎拍片道歉 冇法律真係一巴打落去

https://youtu.be/AjD_W5tUdck
encore係表演一part黎
1.關你撚事,有錢就包場
2.關你撚事,有錢就包場
3.關你撚事,有錢就包場
4.關你撚事,有錢就包場
我都覺呢啲人好煩
但人地都係比錢入場支持又要比你屌?
歌手本人係咪又好憎呢啲?

每個人展露情緒方式都唔一樣
最好就好似之前青峰嚟香港開show咁講明唔鐘意人大聲叫同玩電話 全世界靜靜地聽歌
咁鐘意靜去睇演奏會啦
睇咩演唱會
歌手出左聲未
你話好似Eason咁出完聲啲人都無改善就話姐
起碼唔會影響到人地
就係唔少人個mon好光囉
大大巴車落樓主
點解今時今日仲會覺得港豬係有修養同質素?
係唱個條友on9姐
張敬軒有場唱R&B講明呢場既歌係適合大家靜靜地欣賞,唱完直到音樂停曬先有人開始拍手
係香港去演唱會=去K房
聽隔離前後唱歌
黃金入球撚呢?High一次好笑,第二次都還可以,但成晚keep住叫做乜鳩
你呢個垃圾comment都有成二千人正皮
就知香港人真係唔撚識睇演唱會

咩歌high咩歌靜咩歌拍手咩位嗌都分唔清就抵比人屌啦仲駁

大可以話自己比錢鍾意點睇就點睇
咁咪反映出係個咩質素嘅人囉
真係搞唔撚掂
周國賢演唱會場場都有啲撚樣大嗌黃金入球仲以為自己好型
其實真係好唔尊重同騷擾
你呢啲人先柒 少數人鳩叫又開個post 呃like
睇親大多數都乖乖聽完先尖叫大叫 得少數人會亂叫
Encore 都唔嗌得 手機燈都唔開得 惡撚到
咁睇演唱會要唔要考牌?
冇影響到你關你7事咩
佢知D觀眾咩料所以要帶下
IG story: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

其實係為左show俾人睇定係享受其中
同意香港啲演唱會文化真係好差
台上台下冇乜interaction

呢次冇顏色燈仔做燈海
得啲19手機燈既太光又冇咩feel
冇夾過燈海都算 仲要吊人開手機燈
好似企喺度/舉起手fing足成首歌咁 一定會阻到後排睇架啦
唔用LED燈仔又唔用燈棒開手機燈 就係有唔好處會太光架啦

最好好似聽緊古典音樂表演咁
台下面黑媽媽 靜英英
坐定定 聽完一首拍下手 等下首

其實香港啲演唱會啲觀眾已經好乖
多數都冇好嚴重咁影響到人(例如舉起極光巨型燈牌、跟唱唱得仲大聲過歌手仲要唱足全場
去到出面啲場啲觀眾high起嚟
真係好似上體育堂做熱身但唔夠位咁 大家方向唔同就好易唔小心打到隔離
呢次9叫都係好小數 咁都要挑剔
遇到企位手fingfing跳跳吓嗰啲hyper fans撞到樓主
樓主應該激到爆血管

去過其他地方嘅睇演唱會
真係覺得香港啲觀眾冇乜反應
Rock歌連唱幾首都好似得台上自high 或者得好前排有反應咁
睇到我都覺得尷尬

就係樓主呢啲人睇演唱會乜都吊一餐
又或者香港人咩都驚俾人吊一餐
搞到香港睇演唱會冇乜interaction

冇interaction我睇online concert唔好
歌手表情都睇到 聲又清
樓主到底係表達得差定點? 碌留言覺得樓主想屌人做上述行為做得不合時宜, 但#1寫到好似做咗就已經錯

講真大部分非香港歌手嘅演唱會都有見過人哋做, 不過唔知點解其他地方嗰啲歌手嘅演唱會, 就算一樣係嚟香港開、入場嘅人無論係咪第一次睇, 做所有事都可以好似有齊共識咁
會有人尖叫、大嗌上台, 但係成件事係配合台上歌手問大家意見然後先嗌, 或者係個歌手飲緊水、dead air諗唔到講乜嗰時等個氣氛唔好靜咗之類
打拍子嗰啲快歌一定有, 都會盡量跟返台上節奏, 不過有時後排或者側邊嘅觀眾打起嚟難免有啲偏差, 啲聲傳到過去可能有啲delay, 大家跟返前排啲、中間啲嘅觀眾就會睇落整齊好多
我唔知樓主開燈撚定義係咩, 電話個led電筒係有啲太光, 其他演唱會通常係出一支燈專for fans帶入場, 或者有啲fans會帶中秋螢光棒入場, 成個觀眾席keep住有燈唔會黑曬, 有啲歌或者本身歌手有指定顏色, 望過去觀眾席見返一大片同一隻指定色, 其實好壯觀
嗌encore一次我覺得冇咩問題, 一次都唔嗌好似等唔切個歌手唱完要走咁, 雖然依家好多時encore都係預定環節排好多, 但嗌下畀個歌手感覺好似大家聽佢唱歌永遠聽唔夠喉我覺得唔係咩大問題, 你唔鍾意或者趕時間要走先都冇人阻你㗎, 當然如果個場開曬大燈, 工作人員叫大家要離場都賴死喺到嗌encore就太過份喇

其實好多嘢唔係完全唔可以做, 都唔係唔做不如唔入場, 但時機同做到咩程度真係好重要, so far我淨係見過香港觀眾鍾意揸住兩個極端嗌餐懵, 攞平衡唔得㗎咩? 點解一定要行某個極端先係啱?
一開始教育觀眾一定係咁,但香港問題係好多歌手冇料,唱到噪音咁,張敬軒Eason 未必會咁,但你開口叫人靜靜欣賞周國賢d口水聲?笑撚死人啦,拍住手大大聲幫佢遮住d口水聲好過啦
音樂水平低
正路應該淨係拍二四拍
但大部分都係拍哂四拍
仲有啲仆街拍錯拍
最後唔識就咪撚拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞