大家點睇AMD Ryzen Zen 4 新CPU?

124 回覆
10 Like 5 Dislike
希望係,唔係買咗返來就GG了
依家先去買5900x or 5950x 是否不智?
有舊板想升級咪換
下代轉socket 就用唔到
唔係

一來Zen 4出得來Zen 3會更加平
二來Zen 3 個平臺平過Zen 4好多
三來高端Zen 3個性能就算配40或者7000卡都應該唔會bottleneck

如果你無心追下一代產品 其實宜家就係最適合既時間 宜家整完幾年後就可以再升級到Zen 5 到時DDR5會更加成熟 性能會更好同平 平臺個cost唔會好似Zen 4一出來今高
依家用緊2600x 但係塊板唔支援 5900x 要換又要換埋塊板 有無MB推介?
ASUS TUF Gaming X570-PRO (WiFi 6)
https://a.co/d/ivmGGwc
果個唔係指行一條
出都未出你就知屌打
先知
果個係指 雙通道 (a2 b2) 上單面 5200mhz. ( jedec ram standard)
5950x 4200 入咗手
Long time no see
唔差 唔洗換板下最好既升級
睇到7000系個CPU+MB+RAM價錢仲有performance test
忽然間覺得自己係5月Amazon入左粒5600X ~$1400 真係好L 抵屌
唔知二手仲值幾錢呢
睇 Steeping? 不過而家買預咗 skip 2-3 代

觀望 AM5
Stepping B0
都算係頭水嗰浸
AMD成set 野太貴,唯有食煙
咁二手可能要打七折喎

不過5950x 應該可以頂多陣唔使急放
我已經換咗 7950X
頂唔緊
但等埋13代先
睇開箱文ZEN4 領先12代少少

13代估計
同當年煙條 C2Q 鬥AMD 肥龍 差不多 有料到
R7000咪有堆H系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞